Zdrowe jedzenie nie musi być drogie
Czy pełnowartościowa dieta, zarówno odchudzająca jak i codzienna, musi być droga? Niekoniecznie! W ramach kampanii Zarządzanie Kaloriami w Instytucie Żywności i Żywienia przygotowano propozycję jadłospisu, który nie zrujnuje domowego budżetu.
Modne diety odchudzające często pełne są ekskluzywnych produktów, które są bardzo drogie. Nasiona chia, olej kokosowy, cukier daktylowy, jagody goji, mleko migdałowe... Dlatego można spotkać się z opinią, że super-zdrowa dieta musi być droga. Tymczasem dietetycy i specjaliści ds. żywienia przekonują, że aby utrzymać zróżnicowaną dietę, nie musimy wydawać fortuny. Wystarczy postawić na lokalne, polskie produkty.Trzymajmy się zasady: „najprościej = najlepiej” i postawmy na polskie kasze, warzywa, owoce, nasiona, jaja czy nabiał.

"Kilka modnych produktów dodanych do jadłospisu nie dokona cudu i nie wpłynie znacząco na zmniejszenie masy ciała czy poprawę samopoczucia. Tylko stała zmiana nawyków żywieniowych i odpowiednie zarządzanie przyjmowaną energią jest w stanie dokonać pozytywnej zmiany. Co więcej, lepiej postawić na sprawdzone, lokalne produkty, dzięki którym nasza dieta będzie dopasowana do naszych potrzeb. Mamy wtedy pewność, że nie pominiemy żadnego ważnego dla nas składnika" – tłumaczy dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia, partnera kampanii Zarządzanie Kaloriami.
Jak zatem jeść, żeby było smacznie, różnorodnie i zarazem tanio?
Kupuj sezonowo i lokalnie
Najtańsze warzywa i owoce to takie, na które jest właśnie sezon. Wiosną wybierajmy nowalijki, latem świeże pomidory, szparagi i fasolkę, truskawki, maliny i wiśnie, jesienią - dynie, bakłażany, jabłka i śliwki, a zimą warzywa korzeniowe. A jeśli dodamy do tego polskie kasze (np. jaglana, gryczana, pęczak), pełnoziarniste produkty mączne, nabiał i jaja, ryby, tłuszcze (w tym tańszy olej rzepakowy zamiast oliwy z oliwek) a od czasu do czasu mięso i coś słodkiego, nie zabraknie nam żadnych potrzebnych składników odżywczych.
Zarządzaj dietą i portfelem
Podstawą każdego zbilansowanego stylu życia jest odpowiednie zarządzanie: powinniśmy zarządzać zarówno kaloriami, składnikami odżywczymi, rodzajem aktywności fizycznej. Aby dodać do tego finanse, niezbędne jest dobre planowanie. Bardzo skutecznym nawykiem jest tygodniowe planowanie posiłków i tworzenie list zakupów według przygotowanego wcześniej planu. Dzięki temu unikniemy spontanicznych zakupów, podczas których kupujemy zbędne produkty, zaoszczędzimy czas i pieniądze oraz unikniemy marnowania żywności.
Nie bój się eksperymentów
Często uważamy, że dieta oparta na prostych produktach będzie nudna. Nic bardziej mylnego! Z polskiej żywności również można tworzyć wspaniałe kompozycje smakowe i wizualne. Wystarczy odrobina kreatywności i odwaga, by połączyć to, czego nie przewidują tradycyjne książki kucharskie kuchni polskiej. Przykład? Kasza jaglana z domowym pesto z pietruszki i pieczonym burakiem, albo kasza gryczana z białym serem, pomidorami i szczypiorkiem.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: oprac. maj