Złe odżywianie dzieci zwiększa ryzyko chorób przewlekłych
Niewłaściwe odżywianie i brak składników odżywczych poważnie wpływają na rozwój dzieci. Zahamowany wzrost, nadwaga albo zbyt niska waga są efektem złej diety i mogą prowadzić w przyszłości do chorób przewlekłych.
Blisko 161 milionów dzieci nie rozwija się w pełni z powodu niewłaściwego odżywania. Dotyczy to zarówno tych z niedowagą lub nadwagę, czy dzieci z brakami składników odżywczych i minerałów.

Zahamowanie wzrostu u małych dzieci może być wynikiem niewłaściwego żywienia w łonie matki lub na wczesnych etapach ich rozwoju. Jeśli w późniejszym okresie życia następuje nadmierny przyrost wagi, wiąże się to ze zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych wynikających ze złego sposobu odżywiania, m.in. cukrzycy.
W celu pełniejszego zdiagnozowania sytuacji i zwiększenia świadomości w zakresie odpowiedniego żywienia wprowadzono Projekt Mapowania Niewłaściwego Odżywiania. Przeprowadzono badanie w kilkudziesięciu krajach tych bardziej, jak i mniej zasobnych. Jednym z krajów najbardziej dotkniętych niewłaściwym żywieniem są Chiny; na zahamowanie wzrostu cierpi tu około 8,3 miliona dzieci poniżej 5 roku życia; 5,8 miliona dzieci w tym wieku ma nadwagę lub jest otyłych.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzieci, którym nie zapewniono podczas pierwszych dwóch lat życia prawidłowego żywienia, często cierpią na zahamowanie wzrostu, mają trudności w rozwoju intelektualnym oraz niską odporność na choroby. Złe odżywania ma niekorzystny wpływ na edukację dziecka, a w wieku dorosłym osoby te trudniej radzą sobie na rynku pracy.
Stąd pomysł kampanii Nutrilit Power of 5, której celem jest edukacja zdrowotna oraz dostarczanie najmłodszym suplementów diety i minerałów.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: oprac. maj