Żywienie we wczesnym okresie życia może wpływać na ryzyko białaczki u dzieci
Niemowlęta, które zaczynają jeść stałe posiłki później niż wskazują zalecenia żywieniowe, mogą być bardziej narażone na występowanie białaczki – twierdzą badacze z Uniwersytetu Teksańskiego w Austin. Zbyt długie przeciągnięcie w czasie podania pierwszego stałego posiłku może stanowić wyzwanie dla odporności dziecka.
Naukowcy dokonali zbioru informacji od 172 rodziców w stanie Teksas, u których dzieci zdiagnozowano ostrą białaczkę limfocytową oraz od zdrowych dzieci w tym samym wieku. Badanie obejmowało niemowlęta karmione piersią, mlekiem modyfikowanym oraz przypadki stosowania obu metod przed rozpoczęciem przyjmowania pożywienia stałego.
Eksperyment wykazał, że niemowlęta, których dieta przez 10 pierwszych miesięcy opierała się wyłącznie na mleku matki, mają czterokrotnie większe ryzyko zachorowania na białaczkę niż dzieci, które pokarm stały zaczęły jeść w wieku 4 miesięcy.
Ryzyko zachorowania najmłodszych rozpoczynających spożywanie takich pokarmów w 7-9 miesiącu roku życia wrastało trzykrotnie. Jednak dzieci, których dieta oparta na pokarmie stałym zaczęła się w 5-6 miesiącu, nie odnotowały wzrostu prawdopodobieństwa zachorowania – zgodnie z tezami naukowymi, przedstawionymi na spotkaniu Amerykańskiej Organizacji Badań nad Rakiem.
Wyniki te pokrywają się z wcześniejszymi badaniami prowadzonymi przez tę samą grupę pracowników naukowych. Dowiodły one, że każde jednomiesięczne opóźnienie w rozpoczęciu rozszerzania diety o przyjmowanie pokarmów stałych może wpływać na prawdopodobieństwo rozwoju białaczki aż do 14 proc. Badacze zauważyli także, że dzieci karmione mlekiem modyfikowanym przez dłuższy czas, niezależnie od tego czy wprowadzone zostały stałe posiłki, również znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka.
Jeremy Schraw, doktorant Uniwersytetu Teksańskiego w Austin twierdzi, że bazując na aktualnych informacjach, wciąż jest jeszcze za wcześnie, aby stworzyć oficjalne rekomendacje odnośnie idealnego momentu wprowadzenia pokarmu stałego do menu najmłodszych. Aktualne wytyczne Amerykańskiej Akademii Pediatrii zalecające wprowadzanie stałych posiłków od 6. miesiąca życia, przynoszą pomyślne skutki. W związku z tym, że dotychczasowe badania obejmowały jedynie pojedyncze przypadki w Teksasie, widoczna jest potrzeba przeprowadzenia obserwacji na innych populacjach.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: IKA