Artretyzm a dieta

MAT
opublikowano: 09-11-2015, 16:49

Dwa badania zaprezentowane w czasie American College of Rheumatology Annual Meeting w San Francisco pokazują zależność między żywieniem a ryzykiem zachorowania. Częściowo znaczenie może mieć masa ciała.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badania przeprowadził zespół, którym kierował prof. Bing Lu z Harvard Medical School.

Uczeni wykorzystali dane z obszernego programu badawczego Nurses’ Health Study II, uwzględniające prawie 100 tys. pielęgniarek w wieku od 25 do 42 lat i okres od 1991 do 2011 roku. Uczeni porównali działanie tzw. diety zachodniej oraz nastawionej na zachowanie dobrego zdrowia, czyli składającej się głównie z warzyw, owoców, roślin strączkowych, pełnego ziarna czy drobiu.

Zachorowało prawie 350 kobiet w wieku średnio 49 lat. Okazało się jednak, że zdrowsza dieta redukowała ryzyko. Efekt ten był osłabiony po uwzględnieniu BMI, co sugeruje, że współczynnik ten w pewnym stopniu pośredniczy w rozwoju choroby.

Drugie badanie również sprawdzało wpływ diety, ale tym razem uczeni mierzyli wpływ stosowania się do zaleceń zawartych w Dietary Guidleines for Americans. Także tym razem zdrowa dieta się opłaciła. Osoby, które lepiej przestrzegały zaleceń, rzadziej chorowały.

Badacze odkryli też dodatkowy efekt. Nieuważne jedzenie miało większy wpływ na rozwój seronegatywnej postaci choroby.


Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.