Niewystarczająca podaż witaminy D i E w czasie ciąży to większe ryzyko astmy u dziecka?
Nieodpowiednie odżywianie się matki w czasie ciąży może mieć dla zdrowia dziecka długofalowe negatywne skutki, czego dowodzą wyniki badania opublikowanego w ostatnim numerze „European Respiratory Journal”. Okazuje się, że dieta ciężarnej uboga w witaminę D i E może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem rozwoju astmy u dziecka do 10. roku życia.
W projekcie uczestniczyło 1924 dzieci. Dane na temat spożywania witaminy D i E oraz charakterystyka diety matek w trakcie ciąży zostały zostały sporządzane na podstawie odpowiedzi, jakich kobiety udzieliły na pytania pochodzące z kwestionariusza częstotliwości spożycia żywności (FFQ) oraz pomiaru stężenia α-tokoferol w ich surowicy krwi. Informacje na temat zachorowalności na astmę i leczenia zbierano sukcesywnie po 1, 2, 5 i 10 latach badania.
Zaobserwowano negatywną korelację między spożyciem witaminy D w trakcie ciąży i występowaniem astmy w 10. roku życia dziecka. Podobnie, im mniej witaminy E zawartej w diecie matki w czasie dziecko, tym większe ryzyko zdiagnozowania u dziecka astmy w pierwszych 10 latach życia.
Źródło: Maternal vitamin D and E intakes during pregnancy are associated with asthma in children, doi:10.1183/09031936.00102214, ERJ April 1, 2015, vol. 45, no. 4, 1027-1036
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: AP