Choroba Parkinsona zaczyna się w jelicie?
Badania wskazują na udział układu pokarmowego w rozwoju schorzenia. Według jednego z nich, choroba przenosi się do mózgu przez nerw błędny. Inne wyniki sugerują, że wiele może zależeć od żyjących w jelicie bakterii.
Proponowaną przez niektórych teorię udziału nerwu błędnego postanowili sprawdzić naukowcy z Aarhus University i Aarhus University Hospital.
"Przeanalizowaliśmy dane na temat prawie 15 tys. pacjentów, którzy mieli przecięty nerw błędny w żołądku." - mówi współautorka badania Elisabeth Svensson. "Nasze badanie pokazało, że pacjenci, którzy mieli przecięty cały nerw, byli chronieni przed chorobą Parkinsona. Po 20 latach ich ryzyko było mniejsze o połowę. Jednak pacjenci, którzy mieli przeciętą tylko część nerwu błędnego, nie byli chronieni" - wyjaśnia badaczka.
Te wyniki to silna przesłanka przemawiająca za tym, że schorzenie zaczyna się w układzie pokarmowym, jak podejrzewają niektórzy specjaliści. Badacze zwracają uwagę istotne korelacje. "Pacjenci z chorobą Parkinsona często cierpią na zaparcia wiele lat przed diagnozą." - mówi Elisabeth Svensson.
Na prawdopodobną przyczynę problemów wskazuje inne badanie, przeprowadzone przez badaczy z Uniwersytetu w Helsinkach. Fiński zespół przeanalizował prace naukowe na temat ryzyka rozwoju choroby i składu mikrobiomu jelitowego. Badacze próbowali skojarzyć kilka efektów - wyraźne obniżenie ryzyka zachorowania związane z paleniem papierosów, piciem kawy oraz skład flory jelitowej.
Co odkryli? Palenie zmienia kompozycję mikrobiomu w sposób, który wydaje się mieć związek z lepszym działaniem nabłonka jelita grubego - zwiększa się jego szczelność i zmniejszają stany zapalne. Uczeni zaznaczają jednak, że w swoim badaniu nie stwierdzili związku przyczynowo-skutkowego. Spożycie kofeiny wiązało się natomiast z większą ruchliwością jelit. Autorzy podejrzewają złożone relacje między kofeiną, florą bakteryjną jelit i ich pracą.
"Biorąc pod uwagę dobrze udokumentowane zaburzenia układu pokarmowego u pacjentów z chorobą Parkinsona oraz szerokie interakcje mikrobiomu jelit i ludzkiego gospodarza, wydaje się konieczne aby badać, czy jelitowy mikrobiom bierze udział w rozwoju tej wyniszczającej choroby." - mówi główny autor analizy dr Filip Scheperjans.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MAT