Kiedy karmienie zastępcze nie wywołuje alergii u dziecka

Prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska, Katedra i Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
opublikowano: 01-06-2012, 15:25

W profilaktyce alergii pokarmowej rekomendowane jest wyłączne karmienie piersią przez sześć pierwszych miesięcy życia dziecka. Jeśli z jakichś względów naturalne karmienie niemowlęcia nie jest możliwe, zaleca się stosowanie mieszanek o słabym stopniu hydrolizy.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Na rozwój chorób alergicznych wpływa predyspozycja genetyczna, jednak dziedziczenie w tym przypadku jest poligenowe, a geny odpowiadające za skłonność do alergii znajdują się na kilku chromosomach. A zatem alergia występująca u matki lub ojca dziecka nie przesądza, że dziecko również będzie alergikiem. Ujawnienie się alergii i jej rozwój uzależniony jest także od czynników środowiskowych (ekspozycji na alergeny, np. pokarmowe) oraz niespecyficznych czynników wspomagających rozwój alergii (np. narażenie na dymy, spaliny etc.). Wynika z tego, że u znacznej części dzieci obciążonych rodzinnym występowaniem alergii można zapobiec jej rozwojowi poprzez odpowiednio wcześnie podjęte działania prewencyjne, przede wszystkim właściwe żywienie. Należy przy tym pamiętać, że ryzyko wystąpienia alergii u dzieci bez rodzinnych obciążeń także wcale nie jest małe i wynosi do 15 proc.

None
None


Winna dieta matki?


Poglądy dotyczące wpływu diety ciężarnej na uczulenie i rozwój chorób alergicznych dziecka są sprzeczne. Najwięcej kontrowersji dotyczy stosowania przez ciężarne diet eliminacyjnych, chociaż niektórzy autorzy dowodzą możliwości uczulenia dziecka już w okresie prenatalnym. Wykazano też statystycznie istotną korelację pomiędzy wysokim spożyciem margaryny, olejów roślinnych, niektórych alergizujących owoców i warzyw podczas ciąży a wzrostem ryzyka alergii u dzieci, w szczególności manifestującej się zmianami skórnymi. Istnieje jednak zgodność co do skuteczności prewencyjnej w stosunku do chorób alergicznych podaży podczas ciąży długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA), a także podaży probiotyków, np. szczepu Lactobacillus rhamnosus GG czy mieszaniny probiotycznej zawierającej bifidobakterie i pałeczki kwasu mlekowego (Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus).


Optymalne naturalne


W profilaktyce alergii pokarmowej zalecane jest wyłączne karmienie piersią przez sześć pierwszych miesięcy życia dziecka. Wielu autorów potwierdziło, że karmienie naturalne jest optymalne dla dzieci z rodzinnym obciążeniem alergią. Niemniej jednak karmienie naturalne nie gwarantuje, że do alergii nie dojdzie, ponieważ alergeny spożyte przez kobietę mogą przenikać do jej mleka i uczulać dziecko. Ryzyko rozwoju alergii u dziecka karmionego piersią jest jednak znacznie mniejsze niż dziecka karmionego sztucznie.

 

Cały materiał przeczytasz w najnowszym wydaniu Pulsu Medycyny nr 9 (248).

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska, Katedra i Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.