Czerwone mięso a ryzyko zgonu
Częste spożycie czerwonego mięsa lub mięsa przetworzonego oznacza większe ryzyko zgonu - amerykanie przedstawili wyniki badania, w którym oceniono wpływ rodzaju spożywanego mięsa na umieralność z przyczyn ogólnych oraz specyficznych (na podstawie ICD-10).
Umieralność z przyczyn ogólnych, z powodu raka i chorób sercowo-naczyniowych była istotnie większa w grupie spożywającej największe ilości czerwonego mięsa w porównaniu z tymi jedzącymi go najmniej. W tej grupie u mężczyzn, ale nie u kobiet, podwyższone było także ryzyko zgonu z powodu urazów i nagłej śmierci.
Podobna zależność występowała w przypadku osób spożywających największe ilości mięsa przetworzonego. Miały one zwiększone ryzyko zgonu z przyczyn ogólnych, z powodu raka i chorób sercowo-naczyniowych, oraz pozostałych.
W odwrotnej relacji pozostawało spożycie białego mięsa i umieralności. Większa konsumpcja wiązała się z mniejszym ryzykiem zgonu niż mała podaż białego mięsa.
Zdaniem lekarzy i dietetyków, mięso nie powinno odgrywać głównej roli w naszej diecie, na naszym talerzu, a jego dobór ma istotne znaczenie dla zdrowia.
Źródło: Arch Intern Med 2009; 169(6): 562-571
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Jan Jastrzębski