Czerwone mięso a ryzyko zgonu

Jan Jastrzębski
opublikowano: 25-03-2009, 00:00

Częste spożycie czerwonego mięsa lub mięsa przetworzonego oznacza większe ryzyko zgonu - amerykanie przedstawili wyniki badania, w którym oceniono wpływ rodzaju spożywanego mięsa na umieralność z przyczyn ogólnych oraz specyficznych (na podstawie ICD-10).

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W badaniu przeanalizowano nawyki żywieniowe ponad 545 tysięcy osób w wieku 50-71 lat. Uczestnicy wypełnili kwestionariusze dotyczące konsumpcji produktów spożywczych w ciągu ostatniego roku. W trakcie obserwacji, która trwała 10 lat, odnotowano 47 976 zgonów wśród mężczyzn i 23 276 w grupie kobiet.

Umieralność z przyczyn ogólnych, z powodu raka i chorób sercowo-naczyniowych była istotnie większa w grupie spożywającej największe ilości czerwonego mięsa w porównaniu z tymi jedzącymi go najmniej. W tej grupie u mężczyzn, ale nie u kobiet, podwyższone było także ryzyko zgonu z powodu urazów i nagłej śmierci.

Podobna zależność występowała w przypadku osób spożywających największe ilości mięsa przetworzonego. Miały one zwiększone ryzyko zgonu z przyczyn ogólnych, z powodu raka i chorób sercowo-naczyniowych, oraz pozostałych.

W odwrotnej relacji pozostawało spożycie białego mięsa i umieralności. Większa konsumpcja wiązała się z mniejszym ryzykiem zgonu niż mała podaż białego mięsa.

Zdaniem lekarzy i dietetyków, mięso nie powinno odgrywać głównej roli w naszej diecie, na naszym talerzu, a jego dobór ma istotne znaczenie dla zdrowia.

Źródło: Arch Intern Med 2009; 169(6): 562-571

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.