Dieta a przerzuty raka

Jan Jastrzębski
opublikowano: 12-03-2009, 00:00

Badania na zwierzętach pokazują, że dieta bogata w tłuszcze powoduje znaczne zezłośliwienie nowotworów. Nasilenie przerzutów w raku wydaje się być bezpośrednim skutkiem wzrostu przechodzenia komórek z pierwotnego ogniska do krwioobiegu.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W doświadczeniu przeprowadzonym na myszach wykorzystano linię komórkową raka płuc. Jednej grupie zwierząt podawano dietę wysokotłuszczową, podczas gdy reszta otrzymywała chude produkty spożywcze.

Po czterech tygodniach obserwacji myszy na diecie bogatej w tłuszcze były ciężko chore, a stan ich wynikał z licznych przerzutów i rozrostu pierwotnego ogniska w płucach. Pomiędzy wzrostem liczby przerzutów a zawartością tłuszczów w diecie istniała silna korelacja dodatnia.

Naukowcy opisali również bezpośredni wpływ diety bogatej w tłuszcze na błonę komórek rakowych. Zmniejszenie adhezji tych komórek skutkuje wzrostem złośliwości nowotworu i łatwiejszym rozprzestrzenianiem się przerzutów.

Źródło: BMC Cancer 2009;9:42; www.biomedcentral.com/1471-2407/9/42
Onkologia
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
×
Onkologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.