Dieta MIND chroni przed Alzheimerem

MAT
opublikowano: 20-03-2015, 13:33

Nowe zalecenia na temat odżywiania zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera o ponad 50 proc. Co więcej, nie jest trudno ich przestrzegać, a pomagają nawet przy niedokładnym stosowaniu.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Chroniącą mózg dietę opisali uczeni z Rush University Medical Center, na łamach „Alzheimer's & Dementia”. MIND to wymowny akronim od Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay. Zalecenia łączą w sobie dietę śródziemnomorską z dietą DASH - Dietary Approaches to Stop Hypertension. Obie zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, a niektóre prace wskazują też na ich działanie, zapobiegające demencji.

W nowym badaniu uczeni obserwowali zwyczaje ponad tysiąca uczestników programu badawczego Rush Memory and Aging Project (MAP), trwającego od 1997 roku.
Badacze porównali w nim program MIND z dietą śródziemnomorską i DASH, działającymi samodzielnie. Pierwsza z nich zmniejszała ryzyko choroby Alzheimera o 54 proc., druga o 39, ale tylko pod pewnym warunkiem – musiały być rygorystycznie przestrzegane, inaczej ich wpływ był znikomy.

Tymczasem z dietą MIND rzecz się ma zupełnie inaczej. Zmniejszała ona zapadalność na chorobę Alzheimera o 53 proc. u osób, które ściśle się do niej stosowały, ale też o 35 proc, w przypadku osób, którym się to udawało tylko w umiarkowanym stopniu.

Są też inne zalety. Jak twierdzą uczeni, MIND jest łatwa w stosowaniu. Uwzględnia ona 15 komponentów – 10 zdrowych i 5 szkodliwych. Do zalecanych należą zielone warzywa, inne warzywa, orzechy, jagody, fasola, pełne ziarno, ryby, drób, oliwa i wino. Te, które należy ograniczać to czerwone mięso, masło i margaryna, ser, ciasta i słodycze, potrawy smażone i fastfood.

Szczególnym składnikiem diety są jagody. „Borówki należą do składników żywieniowych najsilniej chroniących mózg” – opowiada prof. Morris. „Także truskawki, w dotychczasowych badaniach wykazywały pozytywne działanie na funkcje poznawcze” - mówi uczona.

Badacze zauważyli też, że im dłużej ktoś stosował nową dietę, tym bardziej go ona chroniła. - Będziesz zdrowszy, jeśli będziesz dłużej postępował właściwie – mówi prof. Morris.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.