Ftalany zwiększają ryzyko cukrzycy?
Kobiety z podwyższonym stężeniem ftalanów w organizmie mogą być bardziej narażone na zachorowanie na cukrzycę typu 2. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Brigham and Women's Hospital (BWH) zostały opublikowane online w Environmental Health Perspectives.
Zespół naukowców z Zakładu Zdrowia Kobiet w BWH kierowany przez dr Tamarę James-Todd przeanalizował stężenie ftalanów w moczu 2350 kobiet w wieku 20-80 lat. Okazało się, że u osób, u których stwierdzono podwyższone wartości ftalanów w moczu, ryzyko cukrzycy typu 2 było niemal dwukrotnie większe. Kontrolowana populacja składała się z reprezentatywnej grupy amerykańskich kobiet, które poproszono też o wypełnienie ankiety mającej sprawdzić społeczno-demograficzne, dietetyczne oraz behawioralne czynniki ryzyka cukrzycy.
Ftalany są powszechnie stosowane w kosmetykach: emaliach do paznokci, mydłach, lakierach do włosów i perfumach. Wykorzystuje się je również do produkcji m.in. klejów, elektroniki, zabawek, folii do pakowania żywności, a także sprzętu medycznego i leków stosowanych w terapii cukrzycy, co może tłumaczyć ich wyższe stężenie u kobiet cierpiących na tę chorobę. Naukowcy podkreślają, że potrzebne są jednak dalsze badania.

Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Iwona Kazimierska