Groźny niedobór witaminy D
Odpowiednia podaż witaminy D w pożywieniu jest niezwykle ważna dla optymalnego stanu zdrowia. Jej niedobór kojarzony jest nie tylko ze zwiększoną zapadalnością na choroby kości, ale również z większym ryzykiem wystąpienia guza przytarczyc, raka prostaty, okrężnicy i piersi, z ryzykiem nadciśnienia, zaburzeń odporności i ryzykiem cukrzycy. Badania wykonywane w różnych krajach coraz częściej wykazują, że niedobór witaminy D jest zjawiskiem powszechnym.
Największe niedobory witaminy D stwierdzono u osób rasy czarnej, a różnica pomiędzy rasami była znamienna statystycznie (p<0,001). Obserwowano również statystycznie znamienne różnice pomiędzy płciami: znaczniejsze niedobory witaminy D charakteryzowały płeć męską. Niepokojącym i istotnym stwierdzeniem było to, że podczas 5 lat, kiedy badanie prowadzono, z biegiem czasu obserwowano znamienny spadek średniego poziomu 25(OH)D (p<0,001), nawet po normalizacji względem płci, wieku, rasy i pory roku. Jak oczekiwano, zaobserwowano również niezależną od płci i pochodzenia etnicznego odwrotną korelację pomiędzy stężeniem 25(OH)D i stężeniem parathormonu (r=-0,30, p<0,0001), chociaż przy wyższych stężeniach 25(OH)D zależność ta była niewielka. Nie stwierdzono zależności pomiędzy stężeniem 25(OH)D i wiekiem, stężeniem wapnia oraz stężeniem kreatyniny.
Autorzy pracy konkludują, że niedobór witaminy D jest bardzo rozpowszechniony wśród pacjentów z osteoporozą oraz że obecne rekomendacje dotyczące spożycia witaminy D są zdecydowanie zbyt niskie i powinny być pilnie zmienione.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: dr n. med. Monika Puzianowska-Kuźnicka