Groźny niedobór witaminy D

dr n. med. Monika Puzianowska-Kuźnicka
opublikowano: 13-02-2008, 00:00

Odpowiednia podaż witaminy D w pożywieniu jest niezwykle ważna dla optymalnego stanu zdrowia. Jej niedobór kojarzony jest nie tylko ze zwiększoną zapadalnością na choroby kości, ale również z większym ryzykiem wystąpienia guza przytarczyc, raka prostaty, okrężnicy i piersi, z ryzykiem nadciśnienia, zaburzeń odporności i ryzykiem cukrzycy. Badania wykonywane w różnych krajach coraz częściej wykazują, że niedobór witaminy D jest zjawiskiem powszechnym.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Ponieważ niedobór witaminy D może być jedną z przyczyn braku odpowiedzi na leczenie u pacjentów z osteoporozą, celem opisywanej pracy stało się określenie częstości i stopnia niedoboru tej witaminy u osób zgłaszających się do specjalistycznej przychodni z powodu tej choroby. Badaniem objęto 2924 pacjentów liczących średnio 68,3?10 lat, spośród których 90 proc. stanowiły kobiety, 87 proc. było rasy białej. Średni poziom 25(OH)D w całej grupie wynosił 24,6?10 ng/ml, średni poziom parathormonu 48,4?32 pg/ml, wapnia 9,4?0,3 mg% i kreatyniny 0,83?0,1 mg%. Trzy poziomy 25(OH)D użyte zostały przez autorów pracy jako wartości odcięcia: 15 ng/ml (poniżej takiego poziomu obserwuje się biochemiczne i histomorfometryczne cechy wtórnego hiperparatyreoidyzmu), 20 ng/ml i 30 ng/ml (za normę uważa się wartości powyżej 32 ng/ml). Poziom 25(OH)D był niższy niż 15 ng/ml u 15 proc. badanych, niższy niż 20 ng/ml u 32 proc. badanych i niższy niż 30 ng/ml aż u 72 proc. badanych.
Największe niedobory witaminy D stwierdzono u osób rasy czarnej, a różnica pomiędzy rasami była znamienna statystycznie (p<0,001). Obserwowano również statystycznie znamienne różnice pomiędzy płciami: znaczniejsze niedobory witaminy D charakteryzowały płeć męską. Niepokojącym i istotnym stwierdzeniem było to, że podczas 5 lat, kiedy badanie prowadzono, z biegiem czasu obserwowano znamienny spadek średniego poziomu 25(OH)D (p<0,001), nawet po normalizacji względem płci, wieku, rasy i pory roku. Jak oczekiwano, zaobserwowano również niezależną od płci i pochodzenia etnicznego odwrotną korelację pomiędzy stężeniem 25(OH)D i stężeniem parathormonu (r=-0,30, p<0,0001), chociaż przy wyższych stężeniach 25(OH)D zależność ta była niewielka. Nie stwierdzono zależności pomiędzy stężeniem 25(OH)D i wiekiem, stężeniem wapnia oraz stężeniem kreatyniny.
Autorzy pracy konkludują, że niedobór witaminy D jest bardzo rozpowszechniony wśród pacjentów z osteoporozą oraz że obecne rekomendacje dotyczące spożycia witaminy D są zdecydowanie zbyt niskie i powinny być pilnie zmienione.


Źródło: Puls Medycyny

Podpis: dr n. med. Monika Puzianowska-Kuźnicka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.