Jak podjadanie wpływa na zdrowie? To zależy od pory dnia [BADANIA]

KL/PAP
opublikowano: 27-07-2023, 07:42

Podjadanie to zły nawyk, któremu jednak ulega wielu ludzi. To potwierdzają badania. Jak się okazuje, dla zdrowia kluczowe znaczenie ma pora sięgania po przekąski oraz ich rodzaj.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Naukowcy dowodzą, że jakość przekąsek jest ważniejsza niż ilość lub częstotliwość ich spożywania.
Naukowcy dowodzą, że jakość przekąsek jest ważniejsza niż ilość lub częstotliwość ich spożywania.
Fot. Pixabay

Co najmniej 70 proc. ludzi przynajmniej dwa razy dziennie podjada – zwracają uwagę specjaliści z King's College London. W nowym projekcie badawczym, z udziałem tysiąca osób sprawdzili oni, jak sięganie po przekąski wpływa na zdrowie.

Ogólna odpowiedź brzmi: "to zależy".

– Nasze badanie wykazało, że jakość przekąsek jest ważniejsza niż ilość lub częstotliwość ich spożywania, więc wybieranie wysokiej jakości przekąsek zamiast mocno przetworzonych, prawdopodobnie jest korzystne – mówi dr Kate Bermingham, autorka badania prezentowanego w trakcie konferencji NUTRITION 2023.

Dodaje: Czas ich spożywania jest również istotny, ponieważ nocne podjadanie nie sprzyja zdrowiu.

Badanie jest częścią szeroko zakrojonego projektu ZOE PREDICT, które ma pokazać, dlaczego ludzie różnie reagują na te same pokarmy.

Podjadanie może nam wyjść na zdrowia

– Zaskakująco niewiele zostało opublikowane na temat podjadania, pomimo tego, że obejmuje ono od 20 do 25 proc. całkowitego spożycia energii – zwraca uwagę dr Bermingham i wyjaśnia, że projekt PREDICT śledził dużą liczbę osób i rejestrował szczegółowe informacje na temat ich nawyków dotyczących podjadania, co umożliwiło dogłębne zbadanie jego wpływu na zdrowie.

Naukowcy porównali informacje dotyczące rodzaju i ilości przekąsek oraz czasu ich konsumpcji z danymi na temat stanu metabolicznego ochotników, a konkretnie stężenia lipidów w ich krwi i poziomu insuliny.

Wynik wskazuje, że podjadanie wartościowych, zdrowych przekąsek wiąże się nawet z poprawą stanu metabolicznego.

Jednocześnie podjadanie późną porą szkodziło. Jak tłumaczą badacze, skracało ono czas nocnego postu i wydłużało okno żywieniowe.

Badanie nie wskazało przy tym na znaczenie częstości podjadania, ilości zjadanych kalorii ani ilości spożywanych przekąsek.

Dało się zauważyć jeszcze jedną, dosyć zaskakującą zależność. – Zauważyliśmy tylko słaby związek między jakością przekąsek i resztą diety, co podkreśla, że podjadanie jest niezależnym, modyfikowalnym elementem stylu żywienia, który można ukierunkować na poprawę zdrowia – podkreśla dr Bermingham.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Żywność bogata w cukier i tłuszcz przebudowuje mózg [BADANIA]

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.