Kardiolodzy ocenili popularne diety. Ketogeniczna i paleo wypadły najgorzej
Popularne diety pomagają schudnąć, ale nie wszystkie są zdrowe dla serca. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne po raz pierwszy oceniło plany żywieniowe, takie jak dieta ketogeniczna, paleo i dieta śródziemnomorska, pod kątem ich wpływu na zdrowie serca.

Komitet ekspertów z American Heart Association opracował ranking 10 najlepszych diet w USA pod względem korzyści dla serca - informuje NBC News. Eksperci najgorzej ocenili diety paleo i ketogeniczną za bazowanie na tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło i pełnotłusty nabiał, przy jednoczesnym drastycznym ograniczeniu węglowodanów.
Dieta śródziemnomorska i dieta DASH najbardziej korzystne dla serca
Najwyżej ocenione zostały dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH, która koncentruje się na pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach i niskotłuszczowym nabiale. Diety wegetariańskie również uzyskały wysokie wyniki pod względem korzyści dla serca.
Jak tłumaczy przewodniczący komisji Christopher Gardner, profesor medycyny na Uniwersytecie Stanforda, nie chodzi o to, że ogólnie spożywanie tłuszczu jest szkodliwe dla serca, ponieważ tłuszcze nienasycone takie jak oleje roślinne, oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy, ryby i orzechy włoskie mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta ketogeniczna i dieta paleo mają najwyższy ślad węglowy i najniższą jakość
Podstawowe zalecenia American Heart Association dotyczące diety korzystnej dla serca to:
- Jedz różnorodne warzywa i owoce.
- Wybieraj produkty zawierające głównie pełne ziarna, a nie rafinowane ziarna.
- Wybieraj zdrowe źródła białka, takie jak rośliny (rośliny strączkowe i orzechy), ryby i owoce morza oraz niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne zamiast pełnotłustych produktów mlecznych.
- Jeśli uwzględnione jest mięso, kawałki powinny być chude i należy unikać form przetworzonych.
- Używaj płynnych olejów roślinnych zamiast tłuszczów zwierzęcych (masło i smalec) i olejów tropikalnych (kokosowy, z ziaren palmowych).
- Spożywaj żywność minimalnie przetworzoną zamiast żywności ultraprzetworzonej.
- Ogranicz spożycie napojów i żywności z dodatkiem cukrów.
- Wybieraj i gotuj potrawy z niewielką ilością soli lub bez soli.
- Unikaj lub ograniczaj alkohol.
W swoim raporcie komisja podzieliła diety na cztery poziomy, w zależności od tego, na ile spełniały powyższe zalecenia. Wśród diet najwyżej punktowanych znalazły się:
- DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ze względu na bazowanie na rybach, drobiu, fasoli, orzechach i niskotłuszczowym nabiale.
- Śródziemnomorska, która jest bogata w owoce morza, warzywa, orzechy i produkty pełnoziarniste.
- Wegetariańska, w tym zawierająca jaja lub nabiał lub jedno i drugie.
- Pescatarian, która opiera się na rybach jako głównym źródle białka.
Na drugim poziomie znalazły się diety wegańskie i niskotłuszczowe. Oba rodzaje tych diet zachęcają do spożywania roślin strączkowych i orzechów przy jednoczesnym ograniczeniu alkoholu oraz żywności i napojów z dodatkiem cukrów. Jednak według ekspertów od serca przestrzeganie ścisłej diety wegańskiej może przyczynić się do niedoboru witaminy B12.
Diety niskotłuszczowe traciły punkty za traktowanie wszystkich tłuszczów w ten sam sposób oraz za to, że stosujący je ludzie mieli tendencję do zastępowania tłuszczów węglowodanami.
Trzeci poziom obejmuje diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i bardzo niskiej zawartości tłuszczu, ze względu na zbyt niską zawartość błonnika lub ograniczenie owoców, orzechów i zdrowych tłuszczów, takich jak oleje roślinne.
Popularne diety ketonowa i paleo znalazły się na czwartym poziomie, częściowo z powodu ograniczeń dotyczących owoców, pełnych ziaren i roślin strączkowych, co może skutkować zmniejszeniem spożycia błonnika.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta keto-podobna istotnie zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń [BADANIE]
Źródło: Puls Medycyny