Kardiolodzy ocenili popularne diety. Ketogeniczna i paleo wypadły najgorzej

AS/NBC NEWS
opublikowano: 27-04-2023, 15:47

Popularne diety pomagają schudnąć, ale nie wszystkie są zdrowe dla serca. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne po raz pierwszy oceniło plany żywieniowe, takie jak dieta ketogeniczna, paleo i dieta śródziemnomorska, pod kątem ich wpływu na zdrowie serca.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Kardiolodzy polecają dietę DASH - przynosi ona bardzo duże korzyści dla serca.
Kardiolodzy polecają dietę DASH - przynosi ona bardzo duże korzyści dla serca.
Fot. Adobe Stock

Komitet ekspertów z American Heart Association opracował ranking 10 najlepszych diet w USA pod względem korzyści dla serca - informuje NBC News. Eksperci najgorzej ocenili diety paleo i ketogeniczną za bazowanie na tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło i pełnotłusty nabiał, przy jednoczesnym drastycznym ograniczeniu węglowodanów.

Dieta śródziemnomorska i dieta DASH najbardziej korzystne dla serca

Najwyżej ocenione zostały dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH, która koncentruje się na pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach i niskotłuszczowym nabiale. Diety wegetariańskie również uzyskały wysokie wyniki pod względem korzyści dla serca.

Jak tłumaczy przewodniczący komisji Christopher Gardner, profesor medycyny na Uniwersytecie Stanforda, nie chodzi o to, że ogólnie spożywanie tłuszczu jest szkodliwe dla serca, ponieważ tłuszcze nienasycone takie jak oleje roślinne, oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy, ryby i orzechy włoskie mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta ketogeniczna i dieta paleo mają najwyższy ślad węglowy i najniższą jakość

Podstawowe zalecenia American Heart Association dotyczące diety korzystnej dla serca to:

  • Jedz różnorodne warzywa i owoce.
  • Wybieraj produkty zawierające głównie pełne ziarna, a nie rafinowane ziarna.
  • Wybieraj zdrowe źródła białka, takie jak rośliny (rośliny strączkowe i orzechy), ryby i owoce morza oraz niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne zamiast pełnotłustych produktów mlecznych.
  • Jeśli uwzględnione jest mięso, kawałki powinny być chude i należy unikać form przetworzonych.
  • Używaj płynnych olejów roślinnych zamiast tłuszczów zwierzęcych (masło i smalec) i olejów tropikalnych (kokosowy, z ziaren palmowych).
  • Spożywaj żywność minimalnie przetworzoną zamiast żywności ultraprzetworzonej.
  • Ogranicz spożycie napojów i żywności z dodatkiem cukrów.
  • Wybieraj i gotuj potrawy z niewielką ilością soli lub bez soli.
  • Unikaj lub ograniczaj alkohol.

W swoim raporcie komisja podzieliła diety na cztery poziomy, w zależności od tego, na ile spełniały powyższe zalecenia. Wśród diet najwyżej punktowanych znalazły się:

Kardiologia
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
×
Kardiologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.
  1. DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ze względu na bazowanie na rybach, drobiu, fasoli, orzechach i niskotłuszczowym nabiale.
  2. Śródziemnomorska, która jest bogata w owoce morza, warzywa, orzechy i produkty pełnoziarniste.
  3. Wegetariańska, w tym zawierająca jaja lub nabiał lub jedno i drugie.
  4. Pescatarian, która opiera się na rybach jako głównym źródle białka.

Na drugim poziomie znalazły się diety wegańskie i niskotłuszczowe. Oba rodzaje tych diet zachęcają do spożywania roślin strączkowych i orzechów przy jednoczesnym ograniczeniu alkoholu oraz żywności i napojów z dodatkiem cukrów. Jednak według ekspertów od serca przestrzeganie ścisłej diety wegańskiej może przyczynić się do niedoboru witaminy B12.

Diety niskotłuszczowe traciły punkty za traktowanie wszystkich tłuszczów w ten sam sposób oraz za to, że stosujący je ludzie mieli tendencję do zastępowania tłuszczów węglowodanami.

Trzeci poziom obejmuje diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i bardzo niskiej zawartości tłuszczu, ze względu na zbyt niską zawartość błonnika lub ograniczenie owoców, orzechów i zdrowych tłuszczów, takich jak oleje roślinne.

Popularne diety ketonowa i paleo znalazły się na czwartym poziomie, częściowo z powodu ograniczeń dotyczących owoców, pełnych ziaren i roślin strączkowych, co może skutkować zmniejszeniem spożycia błonnika.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta keto-podobna istotnie zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń [BADANIE]

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.