Kawa a rozwój cukrzycy

Jan Jastrzębski
opublikowano: 30-03-2009, 00:00

Składniki zawarte w kawie polepszają tolerancję glukozy. Takie wnioski pozwalają sądzić, że zwiększone spożycie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Za korzystny wpływ kawy na tolerancję glukozy w organizmie odpowiadają według naukowców kwasy fenolowe (kwas chlorogenowy) oraz prekursor witaminy B3 – trygonelina. Kawa jest ich głównym źródłem, niezależnie od tego, czy jest to kawa z kofeiną czy bezkofeinowa.

Wpływ składników zawartych w kawie oceniono u 15 mężczyzn z nadwagą. Podawane im były: kawa bezkofeinowa, kwas chlorogenowy, trygonelina i placebo, a ich wpływ na tolerancję glukozy oceniony został w dwugodzinnym teście doustnego obciążenia glukozą (OGTT).

Kwas chlorogenowy i trygonelina zmniejszały istotnie wartości stężenia glukozy i insuliny we krwi w trakcie OGTT. Wynik taki był zgodny z hipotezą, co do korzystnego wpływu kawy na rozwój cukrzycy typu 2, postawioną przez autorów.

Źródło: Diabetes Care, doi: 10.2337/dc09-0207

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.