Kawa a rozwój cukrzycy
Składniki zawarte w kawie polepszają tolerancję glukozy. Takie wnioski pozwalają sądzić, że zwiększone spożycie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Wpływ składników zawartych w kawie oceniono u 15 mężczyzn z nadwagą. Podawane im były: kawa bezkofeinowa, kwas chlorogenowy, trygonelina i placebo, a ich wpływ na tolerancję glukozy oceniony został w dwugodzinnym teście doustnego obciążenia glukozą (OGTT).
Kwas chlorogenowy i trygonelina zmniejszały istotnie wartości stężenia glukozy i insuliny we krwi w trakcie OGTT. Wynik taki był zgodny z hipotezą, co do korzystnego wpływu kawy na rozwój cukrzycy typu 2, postawioną przez autorów.
Źródło: Diabetes Care, doi: 10.2337/dc09-0207
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Jan Jastrzębski