Kawa dobra na zdrowie?
Popularny napój chroni przed chorobami układu naczyniowego i cukrzycą - twierdzą producenci kawy.
Takie wyniki w czasie zorganizowanej w Lizbonie konferencji EuroPRevent zaprezentował Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) - organizacja non-profit zajmująca się badaniem wpływu kawy na zdrowie.
W skład ISIC wchodzą czołowi producenci kawy, jednak organizacja zapewnia, że jej wyniki są oparte na rzetelnych naukowych danych.
Nie za dużo, nie za mało - oto rada, którą można wynieść z tych rezultatów. Najniższą zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego notowano wśród osób pijących 3 filiżanki kawy dziennie. Ryzyko zachorowania spadło u nich o 21 proc. Podobnie rzecz się ma w kwestii cukrzycy. Picie 3 do 4 filiżanek dziennie ma obniżać ryzyko cukrzycy typu 2 o 25 proc. w porównaniu do picia mniej niż 2 filiżanek dziennie.
Co istotne, między poszczególnymi populacjami zaobserwowano różnice w tych liczbach. Podczas gdy 3 filiżanki dawały najlepszą ochronę mieszkańcom Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych, w Japonii były to 2 filiżanki.
Autorzy analizy przyznają, że nie wiedzą, jaki mechanizm stoi za takim działaniem kawy. Spekulują oni, że ważną rolę mogą odgrywać przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne.
"Umiarkowane picie kawy może wywierać ochronny efekt przeciwko śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych." - tak przedstawione wyniki skomentował prof. Doutor António Vaz Carneiro z Uniwersytetu w Lizbonie.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MAT