Kawa i herbata a rak macicy

Jan Jastrzębski
opublikowano: 17-04-2009, 00:00

Kobiety, które piją kilka filiżanek kawy i herbaty każdego dnia zmniejszają ryzyko wystąpienia u siebie raka endometrium.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Udowodniono już wpływ na występowanie raka endometrium takich czynników, jak wiek, otyłość, późna menopauza i terapia z wykorzystaniem estrogenów. Potencjalna rola diety w patogenezie tego nowotworu jest wciąż poddawana dyskusjom.

W badaniu na grupie 1 100 kobiet okazało się, że picie kawy i herbaty może zmniejszać ryzyko raka endometrium. Wypicie codziennie ponad czterech filiżanek kawy i herbaty zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia nowotworu.

Osobno, herbata wydawała się mieć większy wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka macicy od kawy.

Niejasny jest mechanizm działania kawy i herbaty w zapobieganiu nowotworom, jednak znaczenie wydaje się mieć kofeina obecna w obu napojach oraz rozmaite antyoksydanty (flawonoidy, katechina i izoflawony).

Źródło: International Journal of Cancer, doi: 10.1002/ijc.24125
Onkologia
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
×
Onkologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.
Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.