Kofeina zmniejsza ryzyko samobójstw?

opublikowano: 29-07-2013, 13:28

Według naukowców z Harvard School of Public Health, wśród osób pijących 2-4 filiżanek kawy dziennie, ryzyko śmierci samobójczej było 50 proc. niższe niż u osób spożywających kawę bezkofeinową.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Amerykańscy badacze przeanalizowali dane z trzech dużych prób klinicznych, które objęły ponad 200 tys. pacjentów - 43 599 osób w ramach  badania Health Professionals Follow-Up, 73 820 kobiet w ramach badania Nurses Health (NHS) oraz 91 005 w ramach NHS 2. W ocenie naukowców u 71 proc. osób kawa była głównym źródłem kofeiny. W trakcie analiz stwierdzono 277 zgonów będących wynikiem samobójstwa.

None
None

Badacze porównując ilość spożywanej kofeiny wykazali, że u osób pijących od 2 do 3 filiżanek dziennie ryzyko śmierci samobójczej było blisko 50 proc. niższe niż u osób pijących kawę bezkofeinową. Co ciekawe autorzy analiz nie wykazali istotnych różnić w ryzyku samobójstw w grupach pacjentów spożywających kawę w ilości 2-3 filiżanek dziennie wobec 4 filiżanek i więcej. Niestety naukowcy zauważyli jeszcze jedną prawidłowość- osoby spożywające 4 i więcej filiżanek kawy miały znacznie większe ryzyko depresji.

Wyniki badania opublikowano na łamach The World Journal of Biological Psychiatry.

Psychologia i psychiatria
Specjalistyczny newsletter przygotowywany przez ekspertów
ZAPISZ MNIE
×
Psychologia i psychiatria
Wysyłany raz w miesiącu
Specjalistyczny newsletter przygotowywany przez ekspertów
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.
Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.