Kofeina zmniejsza ryzyko samobójstw?
Według naukowców z Harvard School of Public Health, wśród osób pijących 2-4 filiżanek kawy dziennie, ryzyko śmierci samobójczej było 50 proc. niższe niż u osób spożywających kawę bezkofeinową.
Amerykańscy badacze przeanalizowali dane z trzech dużych prób klinicznych, które objęły ponad 200 tys. pacjentów - 43 599 osób w ramach badania Health Professionals Follow-Up, 73 820 kobiet w ramach badania Nurses Health (NHS) oraz 91 005 w ramach NHS 2. W ocenie naukowców u 71 proc. osób kawa była głównym źródłem kofeiny. W trakcie analiz stwierdzono 277 zgonów będących wynikiem samobójstwa.

Badacze porównując ilość spożywanej kofeiny wykazali, że u osób pijących od 2 do 3 filiżanek dziennie ryzyko śmierci samobójczej było blisko 50 proc. niższe niż u osób pijących kawę bezkofeinową. Co ciekawe autorzy analiz nie wykazali istotnych różnić w ryzyku samobójstw w grupach pacjentów spożywających kawę w ilości 2-3 filiżanek dziennie wobec 4 filiżanek i więcej. Niestety naukowcy zauważyli jeszcze jedną prawidłowość- osoby spożywające 4 i więcej filiżanek kawy miały znacznie większe ryzyko depresji.
Wyniki badania opublikowano na łamach The World Journal of Biological Psychiatry.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MM