Kwasy omega-3 zapobiegają psychozom

MAT
opublikowano: 17-08-2015, 12:32

Trzymiesięczna suplementacja zastosowana u młodych ludzi o wysokim ryzyku zachorowania na schizofrenię kilkakrotnie zmniejszyła długofalowe prawdopodobieństwo zachorowania. Dodatek do diety chronił też przed innymi zaburzeniami.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

O ochronnym wpływie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 pisze "Nature Communications".

Autorzy pracy, naukowcy z University of Melbourne już w 2010 roku donieśli o skuteczności suplementacji u osób o bardzo wysokim ryzyku rozwoju schizofrenii. Uczestnicy eksperymentu w wieku od 13 do 25 lat przez 12 tygodni otrzymywali suplement zawierający kwasy tłuszczowe omega-3 lub placebo. Dodatek do diety zapobiegał pojawieniu się psychozy przez okres roku.

Teraz badacze opublikowali kolejne wyniki, odnoszące się do stanu 71 uczestników w  dłuższym okresie. W czasie niecałych 7 lat, w grupie przyjmującej suplement z kwasami psychoza pojawiła się u 9,8 proc. osób, natomiast w grupie otrzymującej placebo, odsetek ten wyniósł aż 40 proc. Większość osób przyjmujących suplement przestała doznawać symptomów świadczących o wysokim ryzyku rozwoju psychozy i upośledzających prawidłowe funkcjonowanie. To nie wszystko. W grupie tej choroba pojawiała się też później i rzadziej występowały w niej inne problemy psychiczne.

Uczeni piszą o potrzebie przeprowadzenia szerszych badań, sprawdzających bardziej szczegółowo zaobserwowany efekt i pozwalających odkryć mechanizm, jaki leży u jego podstawy.

Psychologia i psychiatria
Specjalistyczny newsletter przygotowywany przez ekspertów
ZAPISZ MNIE
×
Psychologia i psychiatria
Wysyłany raz w miesiącu
Specjalistyczny newsletter przygotowywany przez ekspertów
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.