Mała czarna na zdrowie

MAT
opublikowano: 17-11-2015, 17:23

Kolejne badanie pokazało, że umiarkowane picie kawy przynosi korzyści. Obszerna analiza danych medycznych pokazała, że popularna używka obniża ryzyko przedwczesnej śmierci.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Działa zarówno kawa naturalna, jak i bezkofeinowa. Donoszą o tym naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health, którzy przeanalizowali dane z trzech szeroko zakrojonych projektów badawczych obejmujących łącznie prawie 170 tys. kobiet i ponad 40 tys. mężczyzn oraz okres ok. 30 lat.

Picie kawy okazuje się być korzystne dla zdrowia. Umiarkowana konsumpcja (od 3 do 5 filiżanek dziennie) zmniejszała ryzyko śmierci z powodu problemów sercowo-naczyniowych, cukrzycy i schorzeń neurologicznych, m.in. choroby Parkinsona. Zmniejszało się także ryzyko samobójstw. Badacze nie zanotowali jednak wpływu na ryzyko śmierci z powodu raka.

"Aktywne biologicznie składniki kawy zmniejszają oporność na insulinę i redukują stany zapalne" - mówi autor analizy Ming Ding. "Może to wyjaśniać niektóre z naszych odkryć. Jednakże potrzebne są dalsze badania sprawdzające biologiczne mechanizmy, jakie stoją za tymi efektami" - kontynuuje badacz.

Julius Schorzman (CC BY-SA 2.0), via Wikimedia Commons

Są jednak również badania (takie jak TO, o którym pisaliśmy ostatnio >>>), które dowodzą o szkodliwości kawy.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.