Właściwa waga przed poczęciem chroni dziecko

MAT
opublikowano: 18-11-2015, 15:59

Naukowcy z University of Pittsburgh sprawdzili, jak masa ciała przed i w trakcie ciąży wpływa na ryzyko śmierci niemowlęcia. Zanotowali wyraźne zależności.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badanie było sponsorowane przez amerykańskie National Institutes of Health. Jego autorzy przyjrzeli się danym na temat ponad 1,2 mln porodów, po których zmarło ponad 5,5 tys. niemowląt. Za śmierć niemowlęcia uznano zgon, który nastąpił przed pierwszymi urodzinami. Objęte analizą kobiety zakwalifikowano jako mające niedowagę, wagę właściwą, nadwagą lub cierpiące na otyłość.

Po pierwsze okazało się, że bezpieczeństwu dziecka sprzyja odpowiedni wzrost wagi w czasie ciąży. Dla kobiet o prawidłowej wadze, według amerykańskich zaleceń było to od 11 do 16 kg, a dla kobiet otyłych - od 5 do 9 kg. W przypadku wszystkich kobiet oprócz najbardziej otyłych zbyt duży lub zbyt mały przyrost macy ciała zwiększał ryzyko śmierci dziecka.

Niezwykle istotna okazała się też jednak waga przed zajściem w ciążę. Otyłość przyszłej matki sprawiała, że nawet przy prawidłowym zwiększeniu wagi, ryzyko zgonu niemowlęcia było dwa razy wyższe niż w przypadku kobiet o prawidłowym BMI.

"Otyłość i śmiertelność niemowląt należą dzisiaj do najbardziej krytycznych problemów zdrowia publicznego" - mówi prof. Katherine Himes, współautorka pracy, która ukazała się w piśmie "Obesity". "Nasze badanie podkreśla wagę rozmowy z otyłymi kobietami na temat obniżenia wagi przed ciążą, ponieważ spadek masy ciała w trakcie ciąży może zwiększyć zagrożenie śmiercią dziecka" - wyjaśnia uczona.

 

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.