Modyfikacja diety w prewencji nadciśnienia tętniczego

lek. Aleksander Prejbisz
opublikowano: 07-06-2006, 00:00
Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Na nadciśnienie tętnicze choruje ok. 30 proc. populacji. Około 50 proc. populacji ma natomiast ciśnienie tętnicze mieszczące się zakresie wartości prawidłowych i wysokich prawidłowych, określanych zgodnie z kryteriami amerykańskimi jako stan poprzedzający rozwój nadciśnienia tętniczego (w Polsce wysokie prawidłowe ciśnienie tętnicze stwierdza się u około 30 proc. dorosłej populacji - przyp. AP). U tych osób, jako szczególnie zagrożonych, powinno się prowadzić działania mające na celu prewencję rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Modyfikacja diety może prowadzić do obniżenia ciśnienia tętniczego. Ma to bardzo duże znaczenie nie tylko u osób z nadciśnieniem tętniczym, ale również u osób z prawidłowym i wysokim prawidłowym ciśnieniem tętniczym, u których może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Celem prac grona ekspertów z American Heart Association - autorów "Zaleceń dotyczących diety w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego", które ogłoszono na łamach czasopisma Hypertension na początku 2006 roku - było zebranie dowodów dotyczących wpływu modyfikacji czynników związanych z dietą na obniżenie ciśnienia tętniczego. Zalecenia zostały opracowane dla osób związanych ze służbą zdrowia, odpowiedzialnych za stanowienie prawa w społeczeństwie.
W tabeli przedstawiono związane z dietą elementy modyfikacji stylu życia, co do których istnieją przekonujące dowody o korzystnym wpływie na obniżenie ciśnienia tętniczego.
Autorzy zaleceń omawiają również inne elementy modyfikacji stylu życia związane z dietą, co do których nie ma jednoznacznych dowodów na ich korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego. Należy tu wymienić m.in. suplementację olejami rybnymi, zwiększone spożycie błonnika, wapnia i magnezu, zmniejszone lub zwiększone spożycie węglowodanów, białek, cholesterolu lub kwasów tłuszczowych innych niż omega-3 oraz zwiększone spożycie witaminy C.
Autorzy zaleceń podkreślają, że lekarze mogą w bardzo dużym stopniu wpływać na gotowość chorych do modyfikacji stylu życia. Do prostych działań, możliwych w każdej praktyce lekarskiej należą: ocena wskaźnika masy ciała oraz udzielanie porad dotyczących diety.

Źródło: Hypertension 2006; 47: 296-308.
Kardiologia
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
×
Kardiologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: lek. Aleksander Prejbisz

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.