Modyfikacja diety w prewencji nadciśnienia tętniczego
Modyfikacja diety może prowadzić do obniżenia ciśnienia tętniczego. Ma to bardzo duże znaczenie nie tylko u osób z nadciśnieniem tętniczym, ale również u osób z prawidłowym i wysokim prawidłowym ciśnieniem tętniczym, u których może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Celem prac grona ekspertów z American Heart Association - autorów "Zaleceń dotyczących diety w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego", które ogłoszono na łamach czasopisma Hypertension na początku 2006 roku - było zebranie dowodów dotyczących wpływu modyfikacji czynników związanych z dietą na obniżenie ciśnienia tętniczego. Zalecenia zostały opracowane dla osób związanych ze służbą zdrowia, odpowiedzialnych za stanowienie prawa w społeczeństwie.
W tabeli przedstawiono związane z dietą elementy modyfikacji stylu życia, co do których istnieją przekonujące dowody o korzystnym wpływie na obniżenie ciśnienia tętniczego.
Autorzy zaleceń omawiają również inne elementy modyfikacji stylu życia związane z dietą, co do których nie ma jednoznacznych dowodów na ich korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego. Należy tu wymienić m.in. suplementację olejami rybnymi, zwiększone spożycie błonnika, wapnia i magnezu, zmniejszone lub zwiększone spożycie węglowodanów, białek, cholesterolu lub kwasów tłuszczowych innych niż omega-3 oraz zwiększone spożycie witaminy C.
Autorzy zaleceń podkreślają, że lekarze mogą w bardzo dużym stopniu wpływać na gotowość chorych do modyfikacji stylu życia. Do prostych działań, możliwych w każdej praktyce lekarskiej należą: ocena wskaźnika masy ciała oraz udzielanie porad dotyczących diety.
Źródło: Hypertension 2006; 47: 296-308.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: lek. Aleksander Prejbisz