Nowy lek przeciw cukrzycy typu 2

  • Dariusz Łańcucki
opublikowano: 28-04-2012, 00:00

Tak-875 znacząco poprawia kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2 i wiąże się z minimalnym ryzykiem hipoglikemii – dowiodło badanie opublikowane na łamach najnowszego wydania czasopisma Lancet.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Amerykańscy badacze z Uniwersytetu z Michigan przeprowadzili zrandomizowane, podwójnie zaślepione badanie kliniczne 2 fazy leku przeciw cukrzycy, jakim jest TAK-875. Należy on do grupy selektywnych agonistów receptorów FFAR1 (z ang. free fatty acid receptor 1). Aktywacja tych receptorów przez wolne kwasy tłuszczowe wywołuje glukozo-zależną sekrecję insuliny przez komórki beta trzustki. Do badania włączone zostały osoby z cukrzycą typu 2, które nie odpowiadały na leczenie dietą lub metforminą. 426 pacjentów zostało w sposób zrandomizowany przydzielonych do grup otrzymujących placebo (n=61), TAK-875 (n=303, dawka leku: 6,25; 25; 50; 100 lub 200 mg) lub glimepiryd (n=62) raz dziennie przez 12 tygodni.

Pierwszorzędowym punktem końcowym badania było odchylenie od wartości wyjściowej poziomu hemoglobiny glikowanej (HBA1C). Wartość tego odchylnia dla grupy otrzymującej TAK-875 wahała się od -1,12 proc. (przy dawce 50 mg) do -0,65 proc. (przy dawce 6,25mg); dla grupy otrzymującej glimepiryd i placebo wyniosła odpowiednio -1,05 proc. i -0,13 proc. W grupach TAK-875 i placebo odsetek osób leczonych z powodu nagłej hipoglikemii był podobny i wyniósł odpowiednio 2 proc. (n=7) i 3 proc. (n=2). W grupie leczonej glimepirydem wyniósł on 19 proc. (n=12). Autorzy badania podkreślają, że agoniści receptorów FFAR1 wywołują małą ilość działań niepożądanych (na poziomie placebo) oraz wiążą się z bardzo małym ryzykiem hipoglikemii i wzrostu masy ciała.

Źródło: Lancet 2012; 379: 1403-11.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Dariusz Łańcucki

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.