Otyłość a alergie u dzieci

dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka
opublikowano: 13-05-2009, 00:00

Otyłe dzieci i nastolatki są bardziej zagrożone chorobami alergicznymi, zwłaszcza alergiami pokarmowymi niż ich szczupli rówieśnicy – wynika z analizy danych uzyskanych w badaniu 2005-2006 National Health and Nutrition Examination Survey i opublikowanej w majowym wydaniu Journal of Allergy and Clinical Immunology (2009, 123: 1163-1169).

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Analizą objęto 4111 osób w wieku 2-19 lat. Okazało się, że dzieci, których masa ciała kwalifikowała ich na stosownej do wieku i płci siatce centylowej powyżej 95 centyla o 26 proc. częściej miały zbyt wysokie stężenia przeciwciał IgE w krwi. O 59 proc. częściej występowały u nich wysokie poziomy przeciwciał IgE specyficznych dla alergii pokarmowych były powyżej normy. Innym parametrem charakteryzującym dzieci otyłe były wysokie stężenia białka CRP.

Badanie wykazało ścisłą zależność pomiędzy otyłością a alergiami, ale nie wyjaśniło, która z tych nieprawidłowości jest przyczyną, a która skutkiem.

Naukowcy spekulują, że wiele z pokarmów spożywanych przez otyłe dzieci może stymulować nadmierną produkcję IgE. Ponadto nadmierna tkanka tłuszczowa produkuje różne substancje prozapalne. W konsekwencji obu mechanizmów może dochodzić do rozwoju alergii.

Badanie było sponsorowane przez amerykański Narodowy Instytut Nauk o Zdrowiu Środowiskowym (National Institute of Environmental Health Sciences, NIEHS).

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.