Otyłość a efektywność w pracy

Jan Jastrzębski
opublikowano: 15-05-2009, 00:00

Być może już niedługo pracodawcy zaczną bardziej dbać o zdrowie swoich pracowników i motywować ich do walki z otyłością. Według amerykańskich naukowców otyłość i cukrzyca pracownika pogarszają jego wydajność w pracy.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Ponad 7 tysięcy dorosłych pracowników uczestniczyło w badaniu. Prześledzono, ile dni w pracy opuścili, jaka była efektywność ich pracy i oceniono sprawność w wykonywaniu codziennych aktywności.

Pracownicy otyli, chorzy na cukrzycę typu 2 opuszczali 11 do 15% czasu pracy (blisko 6 godzin tygodniowo) ze względu na problemy zdrowotne w porównaniu z 9% wśród osób z masą ciała mieszczącą się w normach (3,6 godziny na tydzień).

Otyłość i cukrzyca typu 2 były także czynnikami pogarszającymi sprawność wykonywania 20 do 34 procent codziennych czynności.

Wyniki powyższego badania są cenną informacją dla pracodawców. Programy dbające o zdrowie i styl życia pracowników przynoszą korzyści dla samych pracowników, jak i ich miejsc zatrudnienia.

Źródło: American Journal of Health Promotion 2009; 23(5):353-366

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.