Rak prostaty. Roślinna dieta poprawia zdrowie seksualne po leczeniu [BADANIA]
Dieta z ograniczeniem mięsa i nabiału, ale bogata w owoce, warzywa, zboża i orzechy ma związek z poprawą zdrowia seksualnego w przypadku mężczyzn leczonych z powodu raka prostaty – informuje pismo „Cancer”.

Wcześniejsze badania wskazywały, że dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby, wiązały też ubogą w produkty pochodzenia zwierzęcego dietę z niższym ryzykiem dysfunkcji seksualnych. Jednak dotąd nie było badań, które by podpowiadały jak taka dieta może wspierać osoby z rakiem prostaty, które są szczególnie narażone na takie problemy.
Teraz zespół badaczy z NYU Grossman School of Medicine i Harvard T.H. Chan School of Public Health przeanalizował dane dotyczące ponad 3500 mężczyzn chorych na raka prostaty.
W ramach projektu mężczyźni chorzy na raka prostaty co cztery lata wypełniali ankietę dotyczącą rodzaju i proporcji spożywanej żywności. Co dwa lata oceniano częstotliwość nietrzymania moczu, trudności w utrzymaniu erekcji, problemy z jelitami, energią i nastrojem, a także wiele innych problemów. Większość (ponad 83 proc.) pacjentów była leczona na raka prostaty, a wszyscy objęci obecnym badaniem mieli wczesne formy choroby, które nie rozprzestrzeniły się jeszcze na inne narządy. Oprócz diety zespół badawczy brał pod uwagę masę ciała, aktywność fizyczną i wiele innych czynników, które mogą mieć wpływ na jakość życia.
Badania wskazują na związek między spożywanie dużych ilości żywności pochodzenia roślinnego a lepszym zdrowiem seksualnym
Badanych podzielono na pięć grup (kwintyle) na podstawie proporcji pokarmów roślinnych i zwierzęcych, których spożycie mężczyźni deklarowali. Jak się okazało, kwintyl, który spożywał najwięcej pokarmów pochodzenia roślinnego uzyskał od 8 do 11 proc. lepsze wyniki w pomiarach funkcji seksualnych w porównaniu z grupą, która spożywała najmniej.
Nawet o 14 proc. lepsze były wyniki, jeśli chodzi o funkcjonowanie układu moczowego - mniej przypadków nietrzymania moczu, niedrożności i podrażnień.
Ponadto aż o 13 proc. lepsze okazały się wyniki w zakresie zdrowia hormonalnego (objawy takie jak brak energii, depresja i uderzenia gorąca) wśród osób z najwyższego kwintyla diety roślinnej w porównaniu z najniższym.
– Nasze odkrycia dają nadzieję osobom poszukującym sposobów na poprawę jakości życia po przejściu operacji, radioterapii i innych powszechnych terapii raka prostaty, które mogą powodować znaczące skutki uboczne – zaznaczyła główna autorka badania Stacy Loeb.
– Dodanie większej ilości owoców i warzyw do diety przy jednoczesnej redukcji mięsa i nabiału to prosty krok, jaki mogą podjąć pacjenci – dodała.
Mitem jest, że jedzenie mięsa poprawia funkcje seksualne u mężczyzn
Spożywanie dużych ilości jakiejkolwiek żywności pochodzenia roślinnego powiązano z lepszym zdrowiem seksualnym, zdrowiem układu moczowego i witalnością, niezależnie od czynników demograficznych, różnic w stylu życia czy historii innych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca.
– Wyniki te uzupełniają długą listę korzyści zdrowotnych i środowiskowych wynikających ze spożywania większej ilości roślin i mniejszej liczby produktów pochodzenia zwierzęcego – wskazała Loeb. – Wyraźnie kwestionują także historyczne błędne przekonanie, że jedzenie mięsa poprawia funkcje seksualne u mężczyzn, podczas gdy w rzeczywistości wydaje się, że jest odwrotnie.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Czy dieta ketogeniczna jest bezpieczna dla kobiet z nadwagą i otyłością? Sprawdza to badaczka z Instytutu PAN w Olsztynie
Źródło: Puls Medycyny