Witamina K może chronić przed poważnymi chorobami płuc [BADANIA]
Naukowcy odkryli, że osoby z wyższym poziomem witaminy K, której organizm potrzebuje do prawidłowego krzepnięcia krwi i gojenia się ran, były mniej narażone na astmę i przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP).

Witamina K znajduje się w zielonych warzywach liściastych, takich jak brokuły i szpinak, a także w olejach roślinnych i ziarnach zbóż. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie “ERJ Open Research” zespół duńskich naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego w Kopenhadze i z Uniwersytetu w Kopenhadze zbadał ponad 4000 mieszkańców miasta w wieku od 24 do 77 lat. Osoby biorące udział w badaniu miały wykonaną spirometrię, zbadaną krew oraz wypełniły kwestionariusze dotyczące stanu zdrowia i stylu życia.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Zażywanie probiotyków dobre dla mózgu? Nowe badania potwierdzają
Badania krwi wykazały, czy osoby biorące w udział w badaniu mają niski poziom witaminy K. Test spirometryczny mierzył ilość powietrza, którą dana osoba może wydychać w ciągu jednej sekundy, oraz całkowitą objętość powietrza, którą może wdychać podczas jednego wymuszonego oddechu.
Naukowcy odkryli, że osoby z niskim poziomem witaminy K wypadły w tym zestawieniu gorzej. Osoby z niskim poziomem witaminy K dwukrotnie częściej chorowały na POChP, a z astmą borykało się o 44 proc. więcej osób.
Komentując badanie, dr Apostolos Bossios z Karolinska Institutet w Szwecji i sekretarz zgromadzenia Europejskiego Towarzystwa Chorób Układu Oddechowego powiedział: - To badanie sugeruje, że osoby z niskim poziomem witaminy K we krwi mogą mieć gorszą czynność płuc.
Jednocześnie naukowcy zgodzili się, że do sformułowania jednoznacznych wniosków konieczne są dalsze badania.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Cukier w diecie zwiększa ryzyko kamieni nerkowych [BADANIA]
Źródło: Puls Medycyny