Witamina K zapobiega insulinooporności

Jan Jastrzębski
opublikowano: 31-10-2008, 00:00

Randomizowane badanie pokazuje, że 36-miesięczna suplementacja witaminy K może zatrzymywać progresję oporności na insulinę. Odniesione korzyści dotyczyły grupy starszych mężczyzn.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W badaniu nad wpływem suplementacji pacjentów filochinonem (tzw. witamina K1) w dawce 500 µg/dzień grupę badanych stanowiło 355 pacjentów bez cukrzycy, mężczyzn i kobiet (60%). Głównym punktem końcowym była oporność na insulinę po 36 miesiącach, określana na podstawie wskaźnika oceny modelu homeostazy oporności na insulinę (HOMA-IR). Ocenione były także punkty końcowe, takie jak poziom insuliny na czczo i poziom glukozy w osoczu.

Okazało się, że mężczyźni między 60 a 80 rokiem życia mogą odnieść korzyści w postaci zmniejszonego rozwoju insulinooporności w wyniku przyjmowania witaminy K. Nie wykazano takiej zależności w grupie kobiet. Ponieważ taki wynik badań nie stanowił hipotezy, zjawisko wymaga potwierdzenia w specjalnie przygotowanych projektach naukowych.

Źródło: Diabetes Care. 2008;31:2092-2096

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.