Wspieraj przyszłe zdrowie twojego dziecka
Wspieraj przyszłe zdrowie twojego dziecka
- Iwona Kazimierska
To, jak odżywia się przyszła mama, czy prowadzi zdrowy styl życia, a następnie, jak karmi niemowlę — ma ogromny wpływ na zdrowie dziecka, a później dorosłego człowieka. Dlatego powstał specjalny Profutura Program eksperckiej platformy internetowej oraz nowoczesnych produktów.
Podczas konferencji prezentującej cele Programu eksperci — prof. dr hab. n. med. Wanda Furmaga-Jabłońska, kierownik I Katedry Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie oraz Kliniki Patologii Noworodków i Niemowląt oraz dr n. med. Grzegorz Południewski, ginekolog położnik praktykujący w niepublicznym sektorze opieki zdrowotnej, do 2011 r. prezes Towarzystwa Rozwoju Rodziny — mówili o tym, jaki wpływ na rozwój dziecka ma sposób odżywiania przyszłej matki już w okresie prekoncepcyjnym, o roli diety dziecka w okresie niemowlęcym, epigenetyce i programowaniu żywieniowym.
Geny czy środowisko?
Ludzkie zdrowie kształtują geny, ale w jeszcze większym stopniu czynniki zewnętrzne, do których należy sposób odżywia. Czynniki genetyczne determinują rozwój, natomiast środowiskowe mogą go modyfikować, decydować o stanie zdrowia, który dziedziczymy po rodzicach. To one wpływają na skłonność do otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia.
„Badaniem tego wpływu zajmuje się epigenetyka, stosunkowo nowy dział biologii, który wyjaśnia, w jaki sposób różne procesy biochemiczne wpływają na ekspresję genów i jak dochodzi do ich dziedziczenia. Chodzi o tzw. programowanie metaboliczne organizmu we wczesnym okresie życia. Prawidłowe żywienie kobiety planującej ciążę, a następnie będącej w ciąży może oddziaływać na rozwój dziecka, m.in. jego metabolizm, odporność czy zdolności poznawcze. Wspiera prewencję chorób cywilizacyjnych, w tym układu krążenia, otyłości, cukrzycy” — wyjaśniał dr Południewski.
Dla dwojga, nie za dwoje
Niedobory składników, takich jak jod, żelazo, kwas DHA czy niedowaga matki mają znaczący, negatywny wpływ na rozwój płodu i proces programowania żywieniowego. Zbyt duża liczba kalorii i białka w okresie prekoncepcyjnym i prenatalnym również działają niekorzystnie na zdrowie dziecka.
„Kontrola przyrostu masy ciała jest bardzo ważna, szczególnie we wczesnym okresie ciąży, bo zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta powoli. W I trymestrze nie zmienia się w ogóle, w II jest to średnio 340 kcal na dobę więcej, a w III 450 kcal (mniej więcej równowartość dwóch jogurtów). Najważniejsze zasady żywienia w czasie ciąży to urozmaicony jadłospis, bogaty w produkty dobrej jakości oraz zachowanie regularności posiłków, czyli podstawowe reguły zdrowego odżywiania. Głównym źródłem energii powinny być produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste. Umiarkowanie w jedzeniu to podstawa — przyszła mama je dla dwojga, a nie za dwoje. Zbyt duży przyrost wagi w czasie ciąży może doprowadzić do nadmiernej masy urodzeniowej dziecka i utrudnić kobiecie powrót do formy po porodzie” — tłumaczył dr Południewski.
Rola programowania żywieniowego
Czynniki żywieniowe, którym dziecko podlega we wczesnym okresie życia, mogą zmieniać informację genetyczną dziedziczoną po rodzicach. Zjawisko to, zwane programowaniem żywieniowym, polega na odpowiednim modyfikowaniu funkcji fizjologicznych i metabolicznych organizmu poprzez produkcję odpowiednich enzymów i hormonów w tkankach, układach i narządach. Modyfikacja, która odbywa się do drugiego-trzeciego roku życia po narodzinach, powoduje trwałe ukształtowanie metabolizmu, wywierając krótko- i długofalowy efekt prozdrowotny.

„Z badań retrospektywnych wiemy, że programowanie żywieniowe ma miejsce już w okresie życia wewnątrzmacicznego. Pokazały one m.in., że noworodki niedożywione w okresie płodowym, z małą masą urodzeniową mają skłonność do otyłości i zaburzeń metabolicznych w dalszym życiu, a także do rozwoju nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych” — mówiła prof. Furmaga-Jabłońska.
W okresie noworodkowym i niemowlęcym zarówno nadmiar, jak i niedobór pewnych składników pokarmowych będzie w istotny sposób kształtował krótko- i długoterminowy stan zdrowia. „Niedobór w diecie kwasu DHA, żelaza, kwasu foliowego będzie powodował zaburzenia poznawcze, gorszy rozwój psychoruchowy, a także inteligencji, pewne choroby immunologiczne oraz alergie. Z kolei nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, a nadmiar cukrów prostych — próchnicy oraz zwiększonemu ryzyku rozwoju cukrzycy typu 2. Niedobór witaminy D3 grozi rozwojem krzywicy u dzieci, a osteoporozy i wielu chorób ogólnoustrojowych, w tym nowotworów, w populacji dorosłej” — wyjaśniała prof. Furmaga--Jabłońska.
Profesor Furmaga-Jabłońska wielokrotnie podkreślała, że okres od poczęcia do drugiego-trzeciego roku życia to tzw. okno możliwości, co oznacza, że w tym czasie organizm jest najbardziej wrażliwy na działanie czynników środowiskowych, takich jak styl życia i zdrowie rodziców, zanieczyszczenie środowiska, a przede wszystkim prawidłowe odżywianie. Warto wykorzystać ten czas, by ukształtować prawidłowy metabolizm, co da długotrwały efekt zdrowotny.
ZDANIEM MATKI
Cenię sobie wiedzę ekspercką, sięgam tylko do sprawdzonych źródeł
Sylwia Gruchała, florecistka, medalistka olimpijska, mistrzyni świata, mama dziewięciomiesięcznej Julii, ambasadorka Profutura Program
Wierzę, że przyszłość mojej córki to nie tylko kwestia genów. Mogę wpływać na to, jakim będzie człowiekiem, w tym też na to, czy będzie zdrowa. Zwracam uwagę na jej dietę, wybieram produkty najwyższej jakości. Spędzam z Julią czas aktywnie. Gdy podrośnie, będę się starała zaszczepić w niej zamiłowanie do sportu i aktywnego trybu życia.
Dołączyłam do Profutura Program, bo serwis, który jest jego częścią, przekazuje rzetelną wiedzę. Cenię sobie wiedzę ekspercką, sama sięgam tylko do sprawdzonych źródeł. Program dostarcza kobietom informacji o programowaniu żywieniowym — to proces, który mnie osobiście bardzo zaciekawił. Nie sądziłam, że to, co nas otacza, czyli — jak to nazywają eksperci — czynniki środowiskowe, mają tak duży wpływ na zdrowie dziecka w przyszłości.
Praktyczne narzędzie dla mam
„Program powstał, aby wspierać zdrowie dzieci w przyszłości. Jego założenia oparliśmy na wiedzy o programowaniu żywieniowym we wczesnym okresie życia (Early-life Nutritional Programming, ENP). Wiemy, że prawidłowo zbilansowana dieta przed ciążą, podczas ciąży i wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka obniżają ryzyko jego zachorowania w przyszłości. Dzięki Programowi chcemy pokazać, że mamy mają moc, wpływ na przyszłe zdrowie swojego dziecka, że nie są tylko mamami — są POWERmamami! Dzięki praktycznym narzędziom chcemy zachęcić je do tego, aby wspierały zdrowie dziecka już teraz, z myślą o jego przyszłości” — mówi Anna Laskowska, kierownik ds. nowych mediów marki Bebilon.
Serwis www.profuturaprogram.pl jest dostępny dla rodziców i przyszłych rodziców od maja 2014 r. To zarówno portal internetowy, stanowiący źródło cennych informacji na temat programowania żywieniowego, jak i interaktywne narzędzia wspierające mamy i przyszłe mamy.
Już teraz serwis udostępnia kompleksowy kurs Internetowej Szkoły Rodzenia, wzbogacony o animacje oraz filmy instruktażowe. Jak wynika z badania ankietowego, aż 45 proc. kobiet wyraża chęć uczestniczenia w takiej formie kursu. Poza uczestniczeniem w szkole rodzenia online przyszłe mamy mogą również pobrać ze strony www.profuturaprogram.pl aplikację mobilną „Kalendarz ciąży”, w której znajdą informacje na temat kolejnych etapów ciąży. Rodzicom i przyszłym rodzicom, którzy prześlą pytania przez e-mail lub podczas cyklicznych czatów, odpowiadają eksperci.
Już niedługo ciężarne i karmiące piersią będą mogły korzystać z Asystenta Prawidłowego Odżywiania, aplikacji, która pomoże sprawdzić, czy dieta jest odpowiednio zbilansowana pod względem składników odżywczych, oraz podpowie, jak uzupełnić ewentualne niedobory.
Mleko bogate w składniki odżywcze niezbędne we wczesnym okresie życia
Bebilon Profutura 2 to mleko następne, którego receptura została przygotowana z wykorzystaniem badań nad programowaniem żywieniowym we wczesnym okresie życia (Early-life Nutritional Programming, ENP).
Zawiera ono:
- kwas alfa-linolenowy, który wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego, w tym przede wszystkim mózgu,
- DHA [długołańcuchowy wielonienasycony kwas tłuszczowy (LCPUFA) z grupy omega-3], który wpływa na prawidłowy rozwój wzroku,
- kwas pantotenowy i ryboflawinę, które wpływają na prawidłowy metabolizm energetyczny,
- witaminy A, C i D, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Bebilon Profutura 2 zawiera też opatentowaną kompozycję oligosacharydów (GOS/FOS) oraz niezbędne witaminy i składniki mineralne w zalecanych dawkach.Cena ok. 70 zł za opakowanie 800 g.
To, jak odżywia się przyszła mama, czy prowadzi zdrowy styl życia, a następnie, jak karmi niemowlę — ma ogromny wpływ na zdrowie dziecka, a później dorosłego człowieka. Dlatego powstał specjalny Profutura Program eksperckiej platformy internetowej oraz nowoczesnych produktów.
Podczas konferencji prezentującej cele Programu eksperci — prof. dr hab. n. med. Wanda Furmaga-Jabłońska, kierownik I Katedry Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie oraz Kliniki Patologii Noworodków i Niemowląt oraz dr n. med. Grzegorz Południewski, ginekolog położnik praktykujący w niepublicznym sektorze opieki zdrowotnej, do 2011 r. prezes Towarzystwa Rozwoju Rodziny — mówili o tym, jaki wpływ na rozwój dziecka ma sposób odżywiania przyszłej matki już w okresie prekoncepcyjnym, o roli diety dziecka w okresie niemowlęcym, epigenetyce i programowaniu żywieniowym. Geny czy środowisko?Ludzkie zdrowie kształtują geny, ale w jeszcze większym stopniu czynniki zewnętrzne, do których należy sposób odżywia. Czynniki genetyczne determinują rozwój, natomiast środowiskowe mogą go modyfikować, decydować o stanie zdrowia, który dziedziczymy po rodzicach. To one wpływają na skłonność do otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia. „Badaniem tego wpływu zajmuje się epigenetyka, stosunkowo nowy dział biologii, który wyjaśnia, w jaki sposób różne procesy biochemiczne wpływają na ekspresję genów i jak dochodzi do ich dziedziczenia. Chodzi o tzw. programowanie metaboliczne organizmu we wczesnym okresie życia. Prawidłowe żywienie kobiety planującej ciążę, a następnie będącej w ciąży może oddziaływać na rozwój dziecka, m.in. jego metabolizm, odporność czy zdolności poznawcze. Wspiera prewencję chorób cywilizacyjnych, w tym układu krążenia, otyłości, cukrzycy” — wyjaśniał dr Południewski.Dla dwojga, nie za dwojeNiedobory składników, takich jak jod, żelazo, kwas DHA czy niedowaga matki mają znaczący, negatywny wpływ na rozwój płodu i proces programowania żywieniowego. Zbyt duża liczba kalorii i białka w okresie prekoncepcyjnym i prenatalnym również działają niekorzystnie na zdrowie dziecka.„Kontrola przyrostu masy ciała jest bardzo ważna, szczególnie we wczesnym okresie ciąży, bo zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta powoli. W I trymestrze nie zmienia się w ogóle, w II jest to średnio 340 kcal na dobę więcej, a w III 450 kcal (mniej więcej równowartość dwóch jogurtów). Najważniejsze zasady żywienia w czasie ciąży to urozmaicony jadłospis, bogaty w produkty dobrej jakości oraz zachowanie regularności posiłków, czyli podstawowe reguły zdrowego odżywiania. Głównym źródłem energii powinny być produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste. Umiarkowanie w jedzeniu to podstawa — przyszła mama je dla dwojga, a nie za dwoje. Zbyt duży przyrost wagi w czasie ciąży może doprowadzić do nadmiernej masy urodzeniowej dziecka i utrudnić kobiecie powrót do formy po porodzie” — tłumaczył dr Południewski. Rola programowania żywieniowegoCzynniki żywieniowe, którym dziecko podlega we wczesnym okresie życia, mogą zmieniać informację genetyczną dziedziczoną po rodzicach. Zjawisko to, zwane programowaniem żywieniowym, polega na odpowiednim modyfikowaniu funkcji fizjologicznych i metabolicznych organizmu poprzez produkcję odpowiednich enzymów i hormonów w tkankach, układach i narządach. Modyfikacja, która odbywa się do drugiego-trzeciego roku życia po narodzinach, powoduje trwałe ukształtowanie metabolizmu, wywierając krótko- i długofalowy efekt prozdrowotny.
Dostęp do tego i wielu innych artykułów otrzymasz posiadając subskrypcję Pulsu Medycyny
- E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
- Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
- Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
- Papierowe wydanie „Pulsu Medycyny” (co dwa tygodnie) i dodatku „Pulsu Farmacji” (raz w miesiącu)
- E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
- Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
- Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach