Naukowcy z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego odkryli substancję, która powoduje śmierć komórek rakowych.
Ten artykuł czytasz w
ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Badania trwały kilka lat. Prowadził je Instytut Ochrony rodowiska pod kierunkiem prof. Ryszarda Szyszki. Naukowcy chcieli poznać właściwości jednego z enzymów - białka powodującego określone reakcje w żywych organizmach, które bierze udział w przekazywaniu sygnałów wewnątrz komórki. Swoje eksperymenty prowadzili na zwykłych drożdżach piekarskich, bowiem białka niektórych komórek ludzkich są bardzo podobne do drożdżowych. Wyniki zaskoczyły samych badaczy. Lubelscy naukowcy znaleźli w drożdżach to, co występuje w większej ilości w komórkach nowotworowych i stymuluje je do ciągłego mnożenia się. ?A na dodatek powoduje włączenie tzw. programowanej śmierci komórki, tak że komórki te giną. Ale ciągle jeszcze nie wiemy, jaki będzie naprawdę ten efekt, gdy zastosujemy go w stosunku do całego organizmu żywego, na ile on jest toksyczny" - tłumaczy prof. Ryszard Szyszka.
Dlatego naukowcy postanowili połączyć siły. Nad ostatecznymi wynikami będą pracować m.in. enzymolodzy, toksykolodzy, onkolodzy z kilkunastu laboratoriów w kraju. Podjęto współpracę z badaczami w Szwecji, Kanadzie i na Węgrzech.
Onkologia
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
×
Onkologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.
×
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.