Coraz więcej przetworzonej żywności i rekordowa liczba nowotworów układu pokarmowego wśród młodych. Przypadek?
Nowotwory u osób w wieku poniżej 50 lat stają się coraz bardziej powszechne w krajach o wysokich dochodach. W latach 1990-2019 zachorowalność na raka wzrosła o 22 proc. w grupie wiekowej 25-29 lat. Wskaźniki zachorowań na raka w grupie 30-34 lata są najwyższe w historii.

Przewiduje się, że zachorowalność na raka wśród młodych ludzi będzie nadal rosła. Prof. Shuji Ogino z Uniwersytetu Harvarda twierdzi, że występuje „efekt kohorty urodzeń”. Liczby pokazują, że każda grupa ludzi urodzonych później, na przykład o dekadę, ma większe ryzyko zachorowania na raka w późniejszym życiu. Naukowiec łączy to z narażeniem we wczesnym okresie życia na czynniki ryzyka związane z dietą, stylem życia, wagą i narażeniem środowiskowym. Czyli czynnikami, które nie występowały w grupach ludzi w starszym wieku.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Rak prostaty w Polsce - jedyny nowotwór, w przypadku którego wzrasta i zachorowalność, i śmiertelność
Spośród 14 rodzajów nowotworów coraz częściej wykrywanych u młodych ludzi aż osiem jest związanych z układem pokarmowym
Wzrost wczesnych zachorowań na raka od 1990 r. dotyczył głównie raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Spośród 14 rodzajów nowotworów, coraz częściej wykrywanych u młodych ludzi aż osiem jest związanych z układem pokarmowym. Na przykład rak jelita grubego wzrósł o 70 proc. wśród osób w wieku 15-39 lat w krajach G20 w latach 1990-2019. Oznacza to, że istnieje wyraźnie określony zestaw narządów i tkanek, w których występują te nowotwory. Możemy więc lepiej przyjrzeć się czynnikom środowiskowym, które mogą mieć wpływ na wzrost zachorowań.
Profesor Ogino wskazuje, że dieta jest kluczowym czynnikiem wzrostu zachorowań na nowotwory u młodych ludzi, chociaż nadal jest to raczej uzasadnione przypuszczenie niż rozstrzygający dowód. Wielu innych ekspertów również dostrzegło ten związek po przyjrzeniu się konkretnym rodzajom nowotworów.
Ponad 80 proc. przetworzonej żywności sprzedawanej w Wielkiej Brytanii jest uważane przez WHO za niebezpieczną dla dzieci
Profesor z Uniwersytetu Harvarda bada teraz powiązania między tym, co jemy, gdy jesteśmy młodzi, i jak zmienia to ogólną równowagę bakterii w układzie pokarmowym (mikrobiom) oraz jaki to może mieć związek z wczesnym stadium raka. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza bogatej w tłuszcze nasycone i cukier, zmienia skład mikrobiomu w negatywny sposób.
Wysoko przetworzona żywność na stałe weszła do jadłospisów, w tym przetworzone płatki śniadaniowe, przetworzony chleb z supermarketów, gotowe posiłki, mrożone pizze, przetworzone kanapki oraz przetworzone ciastka, pączki i czekoladki.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Wielka Brytania: rak płuca częstszym nowotworem wśród kobiet niż mężczyzn. Po raz pierwszy w historii
Sytuacja się jeszcze pogorszy, ponieważ ceny żywności wciąż rosną. Oznacza to, że dla wielu rodzin kupowanie produktów ultraprzetworzonych jest jedynym przystępnym cenowo sposobem odżywiania się. A naukowcy podkreślają, że wzrost zachorowalności na raka wśród młodych ludzi nie wyhamuje bez podjęcia zdecydowanych działań.
Źródło: Puls Medycyny