Czerwone mięso a ryzyko przedwczesnego zgonu

  • Iwona Kazimierska
opublikowano: 16-03-2012, 00:00

Najnowsze badania naukowców z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego wykazały, że spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa - wołowiny, wieprzowiny i baraniny - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów oraz przedwczesnej śmierci. Zastąpienie mięsa zdrowym źródłem białka, czyli rybami, drobiem, orzechami i roślinami strączkowymi, procentuje zmniejszeniem tego ryzyka.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W dwóch dużych badaniach wzięło udział 120 tys. osób, których nawyki żywieniowe i styl życia obserwowano przez 22-28 lat. Wnioski badaczy są następujące: codzienna porcja nieprzetworzonego czerwonego mięsa (o wielkości talii kart) wiąże się z 13 proc. wzrostem ryzyka przedwczesnego zgonu z jakiegokolwiek powodu. Codzienna porcja przetworzonego czerwonego mięsa (jeden hot dog lub dwa plastry boczku) oznacza wzrost ryzyka nawet o 20 proc. Śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych wzrasta odpowiednio o 18 proc. i 21 proc. w przypadku spożywania nieprzetworzonego i przetworzonego czerwonego mięsa, a śmiertelność z powodu nowotworów o 10 proc. i 16 proc.

Zastąpienie czerwonego mięsa innymi źródłami białka prowadziło do znacznej poprawy zdrowia u badanych. Zamiana jednej porcji mięsa na jedną porcję ryb zmniejszała ryzyko zgonu o 7 proc, a na jedną porcję drobiu o 14 proc. Spożywanie roślin strączkowych lub niskotłuszczowych produktów mlecznych obniżyło ryzyko o 10 proc., zaś orzechów o 19 proc.

Badanie zostało opublikowane online w Archives of Internal Medicine w dniu 12 marca 2012 roku.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Iwona Kazimierska

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.