Czerwone mięso a ryzyko przedwczesnego zgonu
Najnowsze badania naukowców z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego wykazały, że spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa - wołowiny, wieprzowiny i baraniny - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów oraz przedwczesnej śmierci. Zastąpienie mięsa zdrowym źródłem białka, czyli rybami, drobiem, orzechami i roślinami strączkowymi, procentuje zmniejszeniem tego ryzyka.
Zastąpienie czerwonego mięsa innymi źródłami białka prowadziło do znacznej poprawy zdrowia u badanych. Zamiana jednej porcji mięsa na jedną porcję ryb zmniejszała ryzyko zgonu o 7 proc, a na jedną porcję drobiu o 14 proc. Spożywanie roślin strączkowych lub niskotłuszczowych produktów mlecznych obniżyło ryzyko o 10 proc., zaś orzechów o 19 proc.
Badanie zostało opublikowane online w Archives of Internal Medicine w dniu 12 marca 2012 roku.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Iwona Kazimierska