Czosnek lekiem na cukrzycę?

dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka
opublikowano: 02-12-2008, 00:00

Obecne w czosnku aliksyna i wanadyl obniżają poziom glukozy we krwi i zdaniem naukowców z Japonii, można je wykorzystać w leczeniu cukrzycy, zarówno typu 1 jak i typu 2.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Badacze z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Suzuka oraz Centrum Medycznego w Kyoto podawali chorującym na cukrzycę typu 1 i typu 2 myszom kompleks aliksyny i wanadylu. Preparat był aplikowany zwierzętom w postaci zastrzyków oraz doustnie. We wszystkich przypadkach uzyskane rezultaty były bardzo obiecujące.

Przede wszystkim stwierdzono istotny spadek stężenia glukozy we krwi. Ponadto zaobserwowano, że podawany myszom kompleks regulował ekspresję genów odpowiedzialnych za metabolizm cukru, uruchamiał w komórkach mięśniowych kaskady procesów metabolicznych związanych z przetwarzaniem glukozy oraz normalizował jej wchłanianie z krwiobiegu.

O wynikach eksperymentów Japończycy poinformowali za pośrednictwem internetowego wydania pisma Metallomics. Obecnie badacze planują rozpoczęcie wstępnych testów skuteczności kompleksu aliksyny i wanadylu na ludziach. Jeśli uda się potwierdzić jego działanie, będzie to pierwszy doustny lek znajdujący zastosowanie w leczeniu obu typów cukrzycy.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.