Czosnek lekiem na cukrzycę?
Obecne w czosnku aliksyna i wanadyl obniżają poziom glukozy we krwi i zdaniem naukowców z Japonii, można je wykorzystać w leczeniu cukrzycy, zarówno typu 1 jak i typu 2.
Przede wszystkim stwierdzono istotny spadek stężenia glukozy we krwi. Ponadto zaobserwowano, że podawany myszom kompleks regulował ekspresję genów odpowiedzialnych za metabolizm cukru, uruchamiał w komórkach mięśniowych kaskady procesów metabolicznych związanych z przetwarzaniem glukozy oraz normalizował jej wchłanianie z krwiobiegu.
O wynikach eksperymentów Japończycy poinformowali za pośrednictwem internetowego wydania pisma Metallomics. Obecnie badacze planują rozpoczęcie wstępnych testów skuteczności kompleksu aliksyny i wanadylu na ludziach. Jeśli uda się potwierdzić jego działanie, będzie to pierwszy doustny lek znajdujący zastosowanie w leczeniu obu typów cukrzycy.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka