Istnieje wiele niewiadomych odnośnie do celiakii
Istnieje wiele niewiadomych odnośnie do celiakii
- Monika Wysocka
Wprowadzanie glutenu do diety dzieci pomiędzy 4. a 6. miesiącem życia nie zmniejsza ryzyka wystąpienia celiakii. Również karmienie piersią nie chroni przed chorobą — wykazały wyniki dużego badania europejskiego PreventCD opublikowane 2 października 2014 r. w prestiżowym czasopiśmie „New England Journal of Medicine”.
Hipoteza badawcza głosiła, że poprzez wczesną interwencję żywieniową (wczesne wprowadzanie glutenu i karmienie piersią) można zmniejszyć ryzyko rozwoju celiakii u małych dzieci. „Opierając się na dotychczasowych badaniach uważano, że podawanie małych ilości glutenu w bardzo wczesnym okresie życia może zapobiec celiakii, zwłaszcza jeśli ma to miejsce w okresie, gdy dziecko jest jeszcze karmione piersią. W ten sposób układ immunologiczny miał niejako przyzwyczaić się do glutenu i dzięki temu nie dochodziłoby do nieprawidłowej reakcji tego układu. Jednak aż do chwili obecnej hipoteza ta nie była poddawana wnikliwym badaniom” — tłumaczy prof. Hanna Szajewska z Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Na czym polegało badanie
Blisko 950 dzieci z ośmiu krajów, w tym z Polski, uczestniczyło w projekcie naukowym o nazwie PreventCD (polska nazwa Zapobiec Celiakii, www.preventcd.com). U wszystkich potwierdzono genetyczną predyspozycję do celiakii. W okresie od 4. do 6. miesiąca życia połowa dzieci codziennie otrzymywała 100 mg glutenu, a druga połowa placebo, natomiast gluten rozpoczęto podawać im w wieku 6 miesięcy. W grupie otrzymującej gluten w porównaniu z grupą otrzymującą placebo stwierdzono podobne ryzyko celiakii (odpowiednio 5,9 proc. i 4,5 proc.). „Różnica okazała się nieistotna statystycznie” — mówi koordynator projektu dr M. Luisa Mearin, gastroenterolog dziecięcy z Leiden University Medical Center. Stwierdzono ponadto, że karmienie piersią również nie chroni przed wystąpieniem celiakii w tym okresie życia.
Specyfika choroby
Celiakia jest genetycznie uwarunkowaną, przewlekłą chorobą jelit, dotyczącą też innych narządów, spowodowaną przez obecny w diecie gluten (białko zawarte w pszenicy i innych zbożach). Choroba występuje u 1-3 proc. osób z populacji ogólnej. Celiakię leczy się stosując dietę bezglutenową przez całe życie. Niektóre warianty genów zwiększają ryzyko zachorowania, ale nie każda osoba posiadająca te geny będzie miała celiakię.
Schorzenie często jest rozpoznawane we wczesnym okresie życia, ale może ujawnić się w każdym wieku. Objawy mogące świadczyć o celiakii to: biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, niedokrwistość, a u dzieci — niewystarczające przyrosty masy ciała i zaburzenia wzrastania. Opisuje się również mniej specyficzne objawy, np. zmęczenie.
Kiedy wprowadzać gluten do diety
Do tej pory pediatrzy i gastroenterolodzy na całym świecie zalecali rodzicom, aby wprowadzać do diety dziecka małe ilości glutenu już w wieku 4.-6. miesięcy, jeszcze w okresie karmienia piersią. Było to zgodne z aktualnymi zaleceniami. Wnioski płynące z wyników projektu PreventCD zmieniają sposób myślenia o celiakii. „Oczywiście karmienie piersią jest optymalnym sposobem żywienia niemowląt. Jednak obecnie wiemy już na podstawie wyników naszego badania, że nie wpłynie to na ryzyko zachorowania na celiakię i możemy przekazać więcej informacji na ten temat rodzicom” — mówi dr Mearin.
Potrzebne dalsze obserwacje oraz modyfikacja zaleceń
Nadal istnieje wiele niewiadomych odnośnie do celiakii. Badacze zespołu PreventCD kontynuują obserwację dzieci uczestniczących w projekcie, cyklicznie badając im krew na obecność charakterystycznych dla celiakii przeciwciał i wykonując biopsję jelita w czasie gastroskopii u tych, u których rozwija się choroba. „W ten sposób mają nadzieję zaobserwować, co takiego dokładnie dzieje się w naszym układzie immunologicznym, co doprowadza do zachorowania” — tłumaczy polska specjalistka.
W tym samym numerze „New England Journal of Medicine” opublikowane zostały również wyniki badania włoskiego (CELIPREV), którego celem było także uzyskanie odpowiedzi, czy wczesne wprowadzanie glutenu u dzieci z grupy ryzyka zmniejszy zagrożenie wystąpienia celiakii. Wyniki są zbieżne. Wczesna ekspozycja na gluten (w 6. m.ż.), w porównaniu z późną ekspozycją (w 12. m.ż.), skutkowała podobną częstością występowania celiakii w 5. r.ż.
Zdaniem prof. Hanny Szajewskiej, aktualne dane z badań z randomizacją wskazują na konieczność modyfikacji dotychczasowych zaleceń dotyczących wprowadzania glutenu. „Nie ma podstaw, aby traktować gluten w jakiś szczególny sposób” — uważa specjalistka.
Badanie finansowane było m.in. z grantu Komisji Europejskiej (FP6-2005-FOOD-4B-36383 — PREVENTCD). Koordynatorem badania był Leiden University Medical Center w Holandii, a jednym z partnerów Warszawski Uniwersytety Medyczny (Klinika Pediatrii kierowana przez prof. Hannę Szajewską).
Źródło: N.Engl. J.Med., http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1404172
Wprowadzanie glutenu do diety dzieci pomiędzy 4. a 6. miesiącem życia nie zmniejsza ryzyka wystąpienia celiakii. Również karmienie piersią nie chroni przed chorobą — wykazały wyniki dużego badania europejskiego PreventCD opublikowane 2 października 2014 r. w prestiżowym czasopiśmie „New England Journal of Medicine”.
Hipoteza badawcza głosiła, że poprzez wczesną interwencję żywieniową (wczesne wprowadzanie glutenu i karmienie piersią) można zmniejszyć ryzyko rozwoju celiakii u małych dzieci. „Opierając się na dotychczasowych badaniach uważano, że podawanie małych ilości glutenu w bardzo wczesnym okresie życia może zapobiec celiakii, zwłaszcza jeśli ma to miejsce w okresie, gdy dziecko jest jeszcze karmione piersią. W ten sposób układ immunologiczny miał niejako przyzwyczaić się do glutenu i dzięki temu nie dochodziłoby do nieprawidłowej reakcji tego układu. Jednak aż do chwili obecnej hipoteza ta nie była poddawana wnikliwym badaniom” — tłumaczy prof. Hanna Szajewska z Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Dostęp do tego i wielu innych artykułów otrzymasz posiadając subskrypcję Pulsu Medycyny
- E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
- Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
- Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
- Papierowe wydanie „Pulsu Medycyny” (co dwa tygodnie) i dodatku „Pulsu Farmacji” (raz w miesiącu)
- E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
- Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
- Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach