Jak utrzymać prawidłową masę ciała? Pomoże dieta niskowęglowodanowa bazująca na źródłach roślinnych [BADANIA]

MJM/PAP
opublikowano: 08-01-2024, 16:41

Diety niskowęglowodanowe, oparte na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach, takich jak produkty pełnoziarniste, wiążą się z wolniejszym przyrostem masy ciała i pozwalają na dłużej utrzymać pożądaną wagę niż diety niskowęglowodanowe składające się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz rafinowanych węglowodanów - informuje „JAMA Network Open”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Jadłospisy bazujące na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach były istotnie powiązane z wolniejszym (w długim terminie) przyrostem masy ciała.
Jadłospisy bazujące na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach były istotnie powiązane z wolniejszym (w długim terminie) przyrostem masy ciała.
iStock

W czasopiśmie „JAMA Network Open” ukazała się publikacja naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health, analizująca różne typy diety niskowęglowodanowej i pokazująca, jak wpływają one na zdrowie i sylwetkę na przestrzeni lat, a nie tylko tygodni czy miesięcy.

“Chociaż wiele badań wykazało korzyści wynikające z ograniczenia węglowodanów w celu krótkotrwałej utraty wagi, niewiele dotyczyło wpływu takiego sposobu żywienia na długoterminowe utrzymanie masy ciała” - wyjaśniają autorzy pracy.

Jak utrzymać prawidłową masę ciała? Pomoże dieta niskowęglowodanowa bazująca na źródłach roślinnych

Bazując na danych dotyczących diety oraz składu i budowy ciała blisko 125 tysięcy zdrowych dorosłych, naukowcy przydzielili ich do jednej z pięciu kategorii diet eliminujących węglowodany:

  • całkowicie niskowęglowodanowej (TLCD), ograniczającej wszystkie węglowodany do minimum;
  • niskowęglowodanowej pochodzenia zwierzęcego (ALCD), kładącej nacisk na białka i tłuszcze odzwierzęce;
  • niskowęglowodanowej opartej na warzywach (VLCD), opierającej się na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego;
  • zdrowej diecie niskowęglowodanowej (HLCD), kładącej nacisk na białka roślinne, zdrowe tłuszcze i mniej rafinowanych węglowodanów;
  • niezdrowej diecie niskowęglowodanowej (ULCD), bazującej na białkach pochodzenia zwierzęcego, niezdrowych tłuszczach i węglowodanach rafinowanych, takich jak białe pieczywo i płatki zbożowe.

Okazało się, że jadłospisy bazujące na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach były istotnie powiązane z wolniejszym (w długim terminie) przyrostem masy ciała. Uczestnicy, którzy całkowicie eliminowali węglowodany oraz spożywali głównie białka i tłuszcze odzwierzęce (czyli ci z grup TLCD, ALCD i ULCD), przybierali na wadze więcej i szybciej niż osoby, które wybrały dietę HLCD. Korelacja ta była najbardziej widoczna wśród uczestników młodszych (poniżej 55. roku życia), z nadwagą lub otyłością oraz/lub mniej aktywnych fizycznie.

Jeśli chodzi o dietę niskowęglowodanową opartą na warzywach (VLCD), to przyrost wagi także był wolniejszy niż w dietach odzwierzęcych, jednak wyniki były tu mniej jednoznaczne niż w przypadku diety HLCD.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Wegetarianki najbardziej odporne na zaburzenia odżywiania [BADANIA]

– Nasz najważniejszy wniosek jest taki, że nie wszystkie diety niskowęglowodanowe są sobie równe pod względem długoterminowej kontroli wagi – podsumowuje jeden z autorów badania prof. Qi Sun.

– Nasze odkrycia mogą zrewolucjonizować sposób myślenia o popularnych sposobach żywienia i uświadomić ludziom, że inicjatywy w zakresie zdrowia publicznego powinny w dalszym ciągu promować wzorce żywieniowe, które kładą nacisk na pełne ziarna, owoce, warzywa i niskotłuszczowe produkty mleczne - dodaje.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta wegańska obniża LDL-cholesterol, trzyma w ryzach glukozę i zwalcza stany zapalne

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.