Jakość życia zakodowana we wczesnym dzieciństwie
Podczas naukowego sympozjum Nutricia Polska, które odbyło się 5-6 października w Warszawie, eksperci debatowali nad odległym wpływem żywienia we wczesnym dzieciństwie na stan zdrowia i jakość życia w wieku dorosłym. Głównym tematem konferencji była wczesna profilaktyka chorób dietozależnych oraz pilna potrzeba upowszechniania wiedzy o prawidłowym żywieniu wśród rodziców.
140 lekarzy z wiodących ośrodków z całej Polski dyskutowało nad najnowszymi doniesieniami naukowymi oraz rozwiązaniami terapeutycznymi dotyczącymi postępowania z różnymi grupami małych pacjentów, m.in. dziećmi urodzonymi przedwcześnie, z zaburzeniami karmienia czy z nadmierną masą ciała. Kierownikiem naukowym spotkania był prof. dr hab. n. med. Janusz Książyk, a wśród prelegentów znaleźli się m.in. prof. dr hab. n. med. Anna Dobrzańska, prof. dr hab. n. med. Halina Weker i prof. dr hab. n. med. Anna Obuchowicz.
Najnowsze badania wskazują, że rodzice nie znają ani nie stosują się do zaleceń żywieniowych dotyczących dzieci, rzadko rozmawiają o tym z lekarzem pediatrą. Z badań przeprowadzonych z inicjatywy Fundacji Nutricia wynika, że jedynie 7 proc. mam dzieci w wieku 6-12 miesięcy stosuje się do zaleceń żywieniowych dla niemowląt. Co szóste niemowlę otrzymuje 10 lub więcej posiłków zamiast pięciu-sześciu na dobę. Już wśród dzieci w wieku 13-36 miesięcy można zaobserwować tego konsekwencje – jedna czwarta ma zbyt wysoki wskaźnik masy ciała (BMI), co oznacza problem z nadwagą i otyłością. Ich dieta również nie jest właściwie zbilansowana: do niedoboru witaminy D, który zaobserwowano już w młodszej grupie dzieci, dochodzi nadmiar soli i cukru.
„Mimo że istnieją jasne wytyczne schematu żywienia niemowląt, dzieci są często karmione w sposób znacząco odbiegający od zaleceń. Dlatego tak ważne jest, aby lekarze propagowali wśród rodziców żywienie zgodne z obowiązującymi rekomendacjami i podczas wizyt kontrolnych zawsze rozmawiali z rodzicami na temat żywienia” – mówiła dr inż. Anna Stolarczyk z Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie.
„Dzieci do 3. roku życia nie należy odchudzać, ale warto zwrócić uwagę na profilaktykę otyłości, ponieważ znaczny odsetek otyłych dzieci będzie w przyszłości otyłymi dorosłymi” – powiedziała prof. dr hab. n. med Anna Obuchowicz. Wśród czynników ważnych we wczesnej profilaktyce otyłości specjalistka wymieniła m.in.: kontrolę masy ciała kobiety ciężarnej i płodu, karmienie piersią i odpowiednią ilość snu.
Eksperci zwrócili również uwagę na indywidualne podejście konieczne przy ocenie stanu odżywienia małych pacjentów. Apelowali do lekarzy, aby regularnie monitorowali rozwój każdego pacjenta po to, aby szybko identyfikować ewentualne nieprawidłowości.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: IKA