Multiwitaminy w ciąży
Przyjmowanie preparatów multiwitaminowych podczas ciąży istotnie zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową w porównaniu do suplementacji preparatami zawierającymi wyłącznie żelazo i kwas foliowy – poinformowali naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego Mount Sinai w Toronto na łamach lipcowego numeru Canadian Medical Association Journal.
Wcześniejsze, pojedyncze badania nie wykazywały przewagi w redukcji ryzyka urodzenia dziecka o niskiej masie ciała przy przyjmowaniu podczas ciąży preparatów multiwitaminowych nad przyjmowaniem preparatów wyłącznie ze związkami żelaza i kwasu foliowego. Dlatego aktualne wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia WHO mówią wyłącznie o suplementacji diety kobiet w ciąży w kwas foliowy i żelazo.
Kanadyjscy naukowcy przeprowadzili metaanalizę 15 wcześniej publikowanych badań dotyczących związku pomiędzy wzbogacaniem w mikroelementy diety kobiet ciężarnych a masą urodzeniową dzieci. Okazało się, że masa ciała dzieci urodzonych przez kobiety stosujące suplemantację różnymi mikroelementami i witaminami była średnio o 54 g wyższa niż masa ciała noworodków matek przyjmujących preparaty tylko z żelazem i kwasem foliowym. Otrzymane rezultaty sugerują, że gdyby wszystkie ciężarne kobiety na świecie zażywały podczas ciąży preparaty wielowitaminowo-mineralne, to liczba urodzeń noworodków z niską masą ciała mogłaby zmniejszyć się o 1,5 miliona rocznie, tj. o 17 proc.
Nie stwierdzono różnic pomiędzy suplementacją w mikroelementy i witaminy a wyłącznie w żelazo i kwas foliowy, jeśli chodzi o częstość porodów przedwczesnych. Autorzy publikacji apelują o szersze stosowanie suplementów multiwitaminowych w ciąży oraz o rozważenie zasadności wzbogacania w mikroelementy żywności dla ciężarnych kobiet.
Źródło: CMAJ 2009, 180: E99-E108.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka