Nadzieja na powszechniejsze zastosowanie probiotyków
„W ostatnich latach probiotyki zostały uznane za istotny czynnik modulujący aktywność układu odpornościowego. Pozytywnego efektu ich działania można oczekiwać także we wszystkich stanach chorobowych związanych ze zwiększoną przepuszczalnością śluzówki jelita” — mówi prof. dr hab. n. med. Piotr Socha z Oddziału Gastroenterologii i Hepatologii w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Istnieją też dowody na skuteczność niektórych szczepów probiotyków w profilaktyce i leczeniu alergii. „Mechanizm działania probiotyków w alergii polega na modulacji ogólnej lub miejscowej odpowiedzi odpornościowej (m.in. pobudzanie syntezy sIgA, IgG, aktywacja limfocytów T i makrofagów oraz stymulacja syntezy mucyn). Poza stymulacją odpowiedzi immunologicznej skuteczność działania probiotyków w alergii dotyczy także eliminacji patogenów i zmniejszania przepuszczalności śluzówki jelita oraz degradacji antygenów. Ostatnie obserwacje kliniczne potwierdzają wielokierunkową współzależność pomiędzy mikroflorą jelitową a alergią i prowadzą do wniosku, że modulacja składu mikroflory jelitowej może być uznana za kluczowy element zapobiegania alergii” — mówi prof. Piotr Socha. W ostatnich latach sugerowane były także zależności między spożywaniem probiotyków a zmniejszonym ryzykiem zakażeń Helicobacter pylori, zaburzeń gospodarki lipidowej, osteoporozy i nowotworów, ale związki te wymagają dalszych, bardziej szczegółowych badań.
Prebiotyki to natomiast niepodlegające trawieniu składniki pokarmowe, które pobudzają wzrost lub aktywność wybranych szczepów bakterii jelitowych oraz wydzielanie substancji przeciwbakteryjnych i w ten sposób mogą korzystnie wpływać na stan zdrowia. Preparat, w którego składzie są zarówno probiotyki, jak i prebiotyki to synbiotyk.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Justyna Hofman-Wiśniewska