Nadzieja na powszechniejsze zastosowanie probiotyków

Justyna Hofman-Wiśniewska
opublikowano: 05-04-2012, 00:00

„W ostatnich latach probiotyki zostały uznane za istotny czynnik modulujący aktywność układu odpornościowego. Pozytywnego efektu ich działania można oczekiwać także we wszystkich stanach chorobowych związanych ze zwiększoną przepuszczalnością śluzówki jelita” — mówi prof. dr hab. n. med. Piotr Socha z Oddziału Gastroenterologii i Hepatologii w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Probiotyki, czyli podawane doustnie, wyselekcjonowane szczepy bakterii lub drożdży sprzyjające utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej, stosuje się obecnie nie tylko u dzieci poddawanych antybiotykoterapii. Zgodnie z wynikami najnowszych badań, probiotyki mogą być pomocne m.in. w leczeniu i profilaktyce zaparć, biegunek zakaźnych (zwłaszcza rotawirusowych) oraz w zaburzeniach trawienia laktozy.

Istnieją też dowody na skuteczność niektórych szczepów probiotyków w profilaktyce i leczeniu alergii. „Mechanizm działania probiotyków w alergii polega na modulacji ogólnej lub miejscowej odpowiedzi odpornościowej (m.in. pobudzanie syntezy sIgA, IgG, aktywacja limfocytów T i makrofagów oraz stymulacja syntezy mucyn). Poza stymulacją odpowiedzi immunologicznej skuteczność działania probiotyków w alergii dotyczy także eliminacji patogenów i zmniejszania przepuszczalności śluzówki jelita oraz degradacji antygenów. Ostatnie obserwacje kliniczne potwierdzają wielokierunkową współzależność pomiędzy mikroflorą jelitową a alergią i prowadzą do wniosku, że modulacja składu mikroflory jelitowej może być uznana za kluczowy element zapobiegania alergii” — mówi prof. Piotr Socha. W ostatnich latach sugerowane były także zależności między spożywaniem probiotyków a zmniejszonym ryzykiem zakażeń Helicobacter pylori, zaburzeń gospodarki lipidowej, osteoporozy i nowotworów, ale związki te wymagają dalszych, bardziej szczegółowych badań.

Prebiotyki to natomiast niepodlegające trawieniu składniki pokarmowe, które pobudzają wzrost lub aktywność wybranych szczepów bakterii jelitowych oraz wydzielanie substancji przeciwbakteryjnych i w ten sposób mogą korzystnie wpływać na stan zdrowia. Preparat, w którego składzie są zarówno probiotyki, jak i prebiotyki to synbiotyk.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Justyna Hofman-Wiśniewska

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.