Post przerywany wcale nie taki zdrowy? Badacze wskazują na ryzyko sercowo-naczyniowe
Najnowsze badania podważają pogląd, że ograniczenie spożywania posiłków do określonej pory w ciągu doby jest korzystne dla zdrowia. Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Jiao Tong w Chinach odkryli, że u osób, które ograniczają spożycie żywności do mniej niż ośmiu godzin dziennie, ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia było o 91 proc. wyższe w ciągu średnio ośmiu lat, w porównaniu z osobami, które jadły przez 12 do 16 godzin.

Wcześniejsze badania sugerowały, że post przerywany, czyli rodzaj diety polegający na naprzemiennych okresach postu i jedzenia, może obniżyć ciśnienie krwi i pomóc osiągnąć prawidłową masę ciała. Jednak analiza zaprezentowana podczas zjazdu American Heart Association w Chicago podważa pogląd, że przerywany post jest dobry dla zdrowia serca. Zamiast tego naukowcy z szanghajskiej Szkoły Medycznej Uniwersytetu Jiao Tong w Chinach odkryli, że u osób, które ograniczają spożycie żywności do mniej niż ośmiu godzin dziennie, ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia było o 91 proc. wyższe w ciągu średnio ośmiu lat w porównaniu z osobami, które jadły przez 12 do 16 godzin.
Post przerywany stosowany przez krótki czas może przynieść pewne zdrowotne korzyści
Analiza – która nie została jeszcze zrecenzowana ani opublikowana w czasopiśmie naukowym – opiera się na danych z Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia przeprowadzanego przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom, zebranych w latach 2003–2018. Naukowcy przeanalizowali odpowiedzi około 20 000 dorosłych dotyczące diety, a następnie po medianie okresu obserwacji wynoszącej osiem lat sprawdzili kto zmarł z powodu chorób układu krążenia .
Jednak Victor Wenze Zhong, współautor analizy, stwierdził, że jest zbyt wcześnie, aby formułować konkretne zalecenia dotyczące okresowego postu.
– Praktykowanie przerywanego postu przez krótki okres, np. 3 miesiące, może prawdopodobnie przynieść korzyści w postaci zmniejszenia masy ciała i poprawy zdrowia kardiometabolicznego – powiedział Zhong. Dodał jednak, że ludzie „powinni zachować szczególną ostrożność” w przypadku okresowego postu stosowanego dłużej niż kilka miesięcy.
Jak wynika z przeprowadzonego badania, osoby, które ograniczały jedzenie do mniej niż ośmiu godzin dziennie, miały mniej beztłuszczowej masy mięśniowej niż osoby, które jadły przez 12–16 godzin. Niska beztłuszczowa masa mięśniowa została powiązana z większym ryzykiem śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych. Ale teorie odnośnie ewentualnych przyczyn ryzyka sercowo-naczyniowego prze stosowaniu postu przerywanego są różne. Dr Benjamin Horne, profesor w Intermountain Health w Salt Lake City, powiedział, że post może zwiększyć poziom hormonów stresu, takich jak kortyzol i adrenalina, ponieważ organizm nie wie, kiedy spodziewać się kolejnego posiłku i przechodzi w tryb przetrwania. Dodał, że dodatkowy stres może zwiększać krótkotrwałe ryzyko chorób serca wśród grup szczególnie wrażliwych, zwłaszcza osób starszych lub cierpiących na przewlekłe choroby.
Post przerywany praktykowany w różnych wariantach
Schematy postu przerywanego są bardzo zróżnicowane. Powszechne jest ograniczenie jedzenia do sześciu lub ośmiu godzin dziennie. Innym popularnym schematem jest „dieta 5:2”, która polega na spożywaniu od 500 do 600 kalorii w dwa nie następujące po sobie dni w tygodniu i jedzeniu normalnych porcji przez pozostałe pięć.
Nowe badanie ma pewne ograniczenia: opiera się na informacjach od ludzi dotyczących tego, co spożyli w ciągu 24 godzin, i nie bierze pod uwagę wartości odżywczej spożywanej żywności ani liczby kalorii dostarczonych organizmowi w oknie żywieniowym. Dlatego niektórzy eksperci uznali wnioski z analizy za zbyt wczesne.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Zbyt duża ilość białka w diecie zwiększa ryzyko miażdżycy [BADANIA]
Źródło: Puls Medycyny