Recepta na warzywa i owoce? Badania potwierdzają, że to dobry sposób na walkę z chorobami cywilizacyjnymi

AS/NBC News
opublikowano: 21-03-2024, 18:30

Czy gdyby lekarze przepisywali na receptach owoce i warzywa niczym lekarstwa, ludzie mogliby poprawić swoje zdrowie samą dietą? Taka jest teoria stojąca za rosnącą liczbą programów zdrowotnych w USA, które zapewniają uczestnikom dostęp do bezpłatnych produktów.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Oszacowano, że gdyby 6,5 miliona dorosłych chorych na cukrzycę otrzymywało recepty na zdrowe produkty średnio przez 25 lat, zapobiegłoby to niemal 300 000 przypadków chorób układu krążenia i pozwoliło zaoszczędzić blisko 40 miliardów dolarów na kosztach opieki zdrowotnej.
Oszacowano, że gdyby 6,5 miliona dorosłych chorych na cukrzycę otrzymywało recepty na zdrowe produkty średnio przez 25 lat, zapobiegłoby to niemal 300 000 przypadków chorób układu krążenia i pozwoliło zaoszczędzić blisko 40 miliardów dolarów na kosztach opieki zdrowotnej.
Adobe Stock

Tak zwane „produkty na receptę” mają na celu zwalczanie chorób serca i chorób związanych z otyłością poprzez przygotowywanie bezpłatnych paczek owoców i warzyw i dostarczanie ich do domów lub przekazywanie uczestnikom programów pieniędzy na zakup zdrowej żywności.

Ostatnie badania potwierdzają korzyści płynące z wdrożenia tego typu programów. Jedno z nich, zaprezentowane podczas sesji naukowych American Heart Association w Chicago, analizowało wpływ na zdrowie programu o nazwie Recipe4Health, który polega na dostarczaniu bezpłatnych produktów do domów mieszkańców hrabstwa Alameda w Kalifornii. Uczestnicy biorą także udział w grupowych wizytach lekarskich, podczas których uczą się zasad odżywiania i aktywności fizycznej.

Naukowcy zbadali wpływ programu na prawie 5300 pacjentów w średnim wieku. Wszyscy uczestnicy cierpieli na przewlekłą chorobę. W ciągu roku uczestnicy znacznie obniżyli poziom złego cholesterolu nie-HDL, w porównaniu z drugą grupą osób, która nie brała udziału w programie. U niektórych uczestników zanotowano również niższy poziom cukru we krwi.

Jednocześnie uczestnicy programu nie tylko zwiększyli spożycie zdrowych produktów, ale także zwiększyli swoją aktywność fizyczną. Jednak udział w programie nie zmienił pomiarów ciśnienia krwi ani wskaźników masy ciała.

W ubiegłym roku w innym badaniu oszacowano, że gdyby 6,5 miliona dorosłych chorych na cukrzycę otrzymywało recepty na zdrowe produkty średnio przez 25 lat, zapobiegłoby to niemal 300 tys. przypadków chorób układu krążenia i pozwoliło zaoszczędzić blisko 40 miliardów dolarów na kosztach opieki zdrowotnej.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta DASH długoterminowo chroni serce i mózg

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.