Ultraprzetworzona żywność jest szkodliwa dla zdrowia. Naukowcy udowodnili jak bardzo [BADANIA]
Jak wynika z największego jak dotąd na świecie badania, żywność ultraprzetworzona (UPF) jest bezpośrednio powiązana z 32 szkodliwymi skutkami dla zdrowia, w tym większym ryzykiem chorób serca, nowotworów, cukrzycy typu 2, niekorzystnym wpływem na zdrowie psychiczne i przedwczesną śmiercią.

W Wielkiej Brytanii i USA ponad połowa przeciętnej diety składa się obecnie z ultraprzetworzonej żywności. U niektórych - szczególnie osób młodszych czy mniej zamożnych - typowa dieta zawiera aż 80% UPF.
Wyniki przeglądu opublikowane w BMJ sugerują, że diety bogate w UPF mogą być szkodliwe dla zdrowia pod wieloma aspektami. Aby wyciągnąć te wnioski naukowcy przeanalizowali dane prawie 10 milionów osób. W przeglądzie wzięli udział eksperci z wielu wiodących instytucji, w tym Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w USA, Uniwersytetu w Sydney i z Sorbony we Francji.
Ogólnie rzecz biorąc, stwierdzono bezpośrednie powiązania między ultraprzetworzoną żywnością a 32 parametrami zdrowotnymi, takimi jak nowotwory, zdrowie psychiczne, choroby układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, żołądkowo-jelitowego i metabolicznego. Większe spożycie ultra przetworzonej żywność wiązało się z większym ryzykiem wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych, zwłaszcza kardiologicznych, metabolicznych, zaburzeń psychicznych i śmierci.
Żywność ultraprzetworzona poddawana jest wielu procesom przemysłowym i często zawiera barwniki, emulgatory, aromaty i inne szkodliwe dla zdrowia dodatki. Produkty te zwykle zawierają dużo dodatku cukru, tłuszczu i soli, ale mają niską zawartość witamin i błonnika.
Poprzednie badania powiązały wprawdzie UPF ze złym stanem zdrowia, ale żaden kompleksowy przegląd nie dostarczył jak dotąd szerokiej oceny dowodów w tej dziedzinie. Analiza wykazała, że wyższe spożycie UPF było powiązane z o około 50% większym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia, o 48% do 53% wyższym ryzykiem powszechnych zaburzeń psychicznych oraz o 12% większym ryzykiem cukrzycy typu 2. Istnieją również dowody na powiązania między UPF a astmą, zdrowiem przewodu pokarmowego, niektórymi nowotworami i kardiometabolicznymi czynnikami ryzyka.
Tymczasem inne badanie, opublikowane w czasopiśmie Lancet Public Health sugeruje, że w Anglii w ciągu najbliższych dwudziestu lat można by zapobiec ponad 9 tys. zgonów związanych z chorobami serca, gdyby wszystkie restauracje, fast foody, kawiarnie, puby i lokale oferujące dania na wynos dodały informacje o poziomie kalorii do swojego menu.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Jaki związek ma dieta z ryzykiem zaburzeń psychicznych? Duży
Źródło: Puls Medycyny