Witamina D odpowiedzialna za raka prostaty?
Jak wynika z badań amerykańskich naukowców niedobór witaminy D może być wskaźnikiem agresywnego raka prostaty.
Naukowcy pod kierownictwem dr Adama B. Murphy’ego, z Department of Urology na Northwestern University Feinburg School of Medicine w Chicago przeprowadzili w latach 2009-2013 badania na grupie 275 mężczyzn rasy białej oraz 273 Afroamerykanów w wieku 40-79 lat. Wszyscy byli badani w trakcie wstępnej biopsji prostaty po nieprawidłowych wynikach badań dla stężenia antygenu gruczołu krokowego (PSA) i cyfrowego badania odbytnicy (DRE). 168 mężczyzn usłyszało diagnozę: rak prostaty. Aby określić poziomu witaminy D u mężczyzn, naukowcy zmierzyli poziom 25-hydroksywitaminy D (25-OH D) w ich krwi.
Normalny zakres 25-OH D wynosi od 30 do 80 ng/ml. Ustalono, że średnie stężenia 25-OH D we krwi Afroamerykanów były znacznie niższe (16,7 ng/ml) niż w przypadku mężczyzn rasy białej (19,3 ng/ml). Następnie, badacze podzielili mężczyzn na grupy, w zależności od poziomu 25-OH D w ich krwi i okazało się, że istnieje zależność: im niższy poziom witaminy D w organizmie mężczyzny, tym większe ryzyko zachorowania na raka prostaty.
Mężczyźni rasy białej, u których poziom 25-OH D był niższy niż 12 ng/ml, byli 3,66 razy bardziej narażeni na to, że rozwinie się u nich agresywny rak prostaty (4+4 lub wyżej w skali Gleasona, co oznacza bardzo agresywny nowotwór), podczas gdy Afroamerykanie byli na niego narażeni aż 4,89 razy bardziej. Okazało się także, że mężczyźni rasy białej znajdujący się w tej grupie byli także 2,42 razy bardziej narażeni na wystąpienie stadium T2b guza (postać raka odczuwalnego lub widocznego na skanach, ale wciąż ograniczającego się jedynie do prostaty), natomiast Afroamerykanie - 4,22 razy bardziej.
Ponadto, naukowcy odkryli, że Afroamerykanie byli również 2,43 razy bardziej narażeni na zdiagnozowanie raka prostaty, jeżeli ich stężenie 25-OH D było niższe niż 20 ng/ml. Nie stwierdzono korelacji pomiędzy niedoborem witaminy D a zwiększonym ryzykiem raka prostaty u mężczyzn rasy białej.
Wytłumaczeniem wyników tych badań może być fakt, że głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest słońce, a kolor skóry może mieć wpływ na ilość wchłanianej witaminy.
Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Clinical Cancer Research.
http://www.medicalnewstoday.com
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: mw