Aspartam jest szkodliwy? MZ: to jedna z najlepiej przebadanych substancji
Co badania mówią na temat potencjalnej szkodliwości aspartamu i czy Ministerstwo Zdrowia planuje ograniczenie stosowania tej substancji?

W związku z pojawiającymi się doniesieniami o niekorzystnym wpływie aspartamu na zdrowie jeden z posłów skierował do Ministerstwa Zdrowia interpelację dot. jego potencjalnej szkodliwości. Czy MZ planuje opracować nową podstawę prawną, która skłoni producentów żywności do stosowania naturalnych substancji słodzących?
Aspartam a ryzyko nowotworu: badania nie potwierdzają związku
Jak podkreśla wiceminister Wojciech Konieczny w odpowiedzi na interpelację aspartam jest jednym z najlepiej przebadanych składników żywności.
“Ponad 200 badań naukowych potwierdziło jego bezpieczeństwo dla zdrowia człowieka. Przedmiotem badań był nie tylko aspartam, lecz również produkty jego rozkładu: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanoloraz zanieczyszczenie– diketopiperazyna” - poinformował Konieczny.
Jak dodał, na szczeblu unijnym Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) przeprowadził trzy analizy bezpieczeństwa tej substancji.
“W ostatniej opinii Komitet stwierdził, że długoterminowe badania rakotwórczości wykonane zgodnie z międzynarodowymi standardami nie wykazały zależności pomiędzy spożyciem aspratanu i powstawaniem nowotworów” - wskazał Konieczny.
Jak dodał wiceminister, w opinii z 2006 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przytoczył wyniki pięcioletnich badań epidemiologicznych wykonanych przez Narodowy Instytut Raka w Stanach Zjednoczonych.
“Wyniki te są potwierdzeniem rezultatów wcześniejszych badań, w których nie stwierdzono zależności pomiędzy spożyciem aspartamu a powstawaniem nowotworów. W opinii zwrócono uwagę na fakt, że wielkość spożycia tzw. intensywnych substancji słodzących była przedmiotem badań w wielu krajach Unii Europejskiej” - podkreślił Konieczny w odpowiedzi.
W najbliższym czasie nie zostaną podjęte żadne kroki mające na celu wycofanie tej substancji słodzącej z żywności na terenie Unii Europejskiej lub zmianę warunków jej stosowania.
Źródło: Puls Medycyny