Cukier w diecie zwiększa ryzyko kamieni nerkowych [BADANIA]
Według naukowców spożywanie pokarmów z dodatkiem cukrów może zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. To różnica nawet 40 proc. w stosunku do osób, które wyeliminowały ze swojej diety cukier.

Badanie opublikowane w czasopiśmie “Frontiers” pokazuje, że populacja w USA z najwyższym wskaźnikiem spożycia cukrów miała o prawie 40 proc. większe prawdopodobieństwo rozwoju kamieni nerkowych.
Główny autor badania dr Shan Yin, naukowiec z Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College w Nanchong w Chinach, potwierdził, że wyniki badania sugerują, że ograniczenie spożycia cukru może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się kamieni nerkowych.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta bogata w wapń i potas pomocna w zapobieganiu nawrotom kamicy nerkowej [BADANIA]
Według Brytyjskiego Stowarzyszenia Chirurgów Urologicznych jedna na 11 osób będzie miała objawy kamieni nerkowych w ciągu swojego życia. Znane już dziś czynniki ryzyka obejmują otyłość, nieswoiste zapalenie jelit i cukrzycę. Ryzyko wzrasta też w przypadku mężczyzn.
Na potrzeby badania dr Yin i jego współpracownicy przeanalizowali dane od ponad 28 tys. osób, które wzięły udział w ankiecie US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).
Naukowcy stwierdzili, że osoby, które otrzymywały więcej niż 25 proc. całkowitej energii z cukrów dodanych do napojów i potraw, miały o 88 proc. większe ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych niż osoby, które otrzymywały z tego źródła mniej niż 5 proc. energii.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Napoje typu cola mogą mieć związek z powstawaniem kamieni moczowych
Źródło: Puls Medycyny