Cukrzyca... chroni przed SLA?
Cukrzyca może zmniejszać ryzyko zachorowania na stwardnienie zanikowe boczne- ciężką chorobę neurodegeneracyjną, prowadzącą do głębokiej niesprawności i śmierci. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie JAMA Neurology.
Stwardnienie zanikowe boczne, znane też jako choroba Lou Gehriga bądź w skrócie- SLA - jest ciężkim schorzeniem prowadzącym do zniszczenia górnego i dolnego neuronu ruchowego. Powoduje to osłabienie mięśni a następnie paraliż.

W przeprowadzonym w Danii badaniu analizie poddano 3650 pacjentów i porównano ze 100 zdrowymi osobami. Kiedy w porównaniu uwzględniono obecność cukrzycy i otyłości- okazało się, że osoby z cukrzycą znacznie rzadziej chorowały na SLA. Co ciekawe, jeśli chodzi o typ cukrzycy- badacze sugerują, że to cukrzyca typu 2 pełni rolę ochronną. Cukrzyca typu 1 była natomiast kojarzona z zachorowalnością w młodszym wieku.
„Zarówno wcześniejszy wiek rozpoznania SLA jak i wcześniejszy wiek pierwszej wzmianki o cukrzycy w dokumentacji szpitalnej zwiększały prawdopodobieństwo, że cukrzyca była typu 1” - donoszą badacze. Podkreślają jednak, że duża jest możliwość nieprawidłowego rozpoznania typu cukrzycy w dokumentacji.
Patofizjologia ochronnej roli cukrzycy typu 2 w rozwoju SLA jest niewyjaśniona. „Choć mechanizm leżący u podłoża tej zależności pozostaje niejasny, nasze odkrycie skupia dalszą uwagę na roli metabolizmu energetycznego w patogenezie SLA” piszą autorzy. Nie znaleziono korelacji między występowaniem hiperlipidemii lub hipercholesterolemii a zachorowalnością na SLA.
Źródło: Diabetol Mellitus, Obesity, and Diagnosis of Amyotrophic Lateral SclerosisA Population-Based Study Marianthi-Anna Kioumourtzoglou; Ran S. Rotem; Ryan M. Seals,2; Ole Gredal; Johnni Hansen; Marc G. Weisskopf JAMA Neurol. Published online June 01, 2015. doi:10.1001/jamaneurol.2015.0910
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MF