Dieta niskotłuszczowa sprzyja dłuższemu życiu?

EG/PAP
opublikowano: 08-05-2023, 08:41

Naukowcy sprawdzili jak do ryzyka wcześniejszego zgonu ma się rodzaj stosowanej diety. Okazało się, że dieta niskotłuszczowa istotnie może wydłużyć nam życie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Dieta nazwana przez badaczy zdrową - niskotłuszczową - wyraźnie zmniejszała ogólne ryzyko zgonu, w tym ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych i nowotworów.
Dieta nazwana przez badaczy zdrową - niskotłuszczową - wyraźnie zmniejszała ogólne ryzyko zgonu, w tym ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych i nowotworów.
Fot. Adobe Stock

Jak przypominają autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach „Journal of Internal Medicine”, krótkoterminowe badania kliniczne wskazywały dotąd na korzyści płynące ze stosowania diet o niskiej zawartości tłuszczów i niskiej zawartości węglowodanów. Taki sposób odżywania m.in. chroni serce i pomaga w zmniejszeniu wagi ciała.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta bezmięsna u dzieci: czy to ma sens?

Dieta niskotłuszczowa to niższe ryzyko zgonu z powodu przyczyn sercowo-naczyniowych

Nowe badanie przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu Pekińskiego i ich kolegów z innych ośrodków w Chinach i USA sprawdzało długofalowe działanie tego rodzaju stylów żywieniowych.

Objęło ono ponad 370 tys. ochotników w wieku od 50 do 71 lat obserwowanych średnio przez 23,5 roku. W tym czasie zmarło ponad 160 tys. osób, a ryzyko silnie zależało od diety.

Dieta nazwana przez badaczy zdrową - niskotłuszczową - wyraźnie zmniejszała ogólne ryzyko zgonu, w tym ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych i nowotworów.

Dieta charakteryzowała się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, wysoką podażą białka roślinnego i zawartością węglowodanów wysokiej jakości.

Dieta niskowęglowodoanowa wcale nie taka korzystna

Tymczasem zdrowa dieta niskowęglowodanowa w niewielkim stopniu chroniła przed przedwczesnymi zgonami. Taki styl żywienia opierał się na niskiej zawartości słabej jakości węglowodanów, dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka roślinnego.

Z kolei niskowęglowodanowa dieta uznana za niezdrową, czyli m.in. uboga w dobrej jakości węglowodany, obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe i białko zwierzęce, podnosiła zagrożenie.

“Nasze wyniki podkreślają znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych. Pomoże to ograniczyć ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny oraz z konkretnych przyczyn wśród osób w średnim wieku i starszych” – piszą autorzy publikacji.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta wegańska obniża LDL-cholesterol, trzyma w ryzach glukozę i zwalcza stany zapalne

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.