Dieta niskotłuszczowa sprzyja dłuższemu życiu?
Naukowcy sprawdzili jak do ryzyka wcześniejszego zgonu ma się rodzaj stosowanej diety. Okazało się, że dieta niskotłuszczowa istotnie może wydłużyć nam życie.

Jak przypominają autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach „Journal of Internal Medicine”, krótkoterminowe badania kliniczne wskazywały dotąd na korzyści płynące ze stosowania diet o niskiej zawartości tłuszczów i niskiej zawartości węglowodanów. Taki sposób odżywania m.in. chroni serce i pomaga w zmniejszeniu wagi ciała.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta bezmięsna u dzieci: czy to ma sens?
Dieta niskotłuszczowa to niższe ryzyko zgonu z powodu przyczyn sercowo-naczyniowych
Nowe badanie przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu Pekińskiego i ich kolegów z innych ośrodków w Chinach i USA sprawdzało długofalowe działanie tego rodzaju stylów żywieniowych.
Objęło ono ponad 370 tys. ochotników w wieku od 50 do 71 lat obserwowanych średnio przez 23,5 roku. W tym czasie zmarło ponad 160 tys. osób, a ryzyko silnie zależało od diety.
Dieta nazwana przez badaczy zdrową - niskotłuszczową - wyraźnie zmniejszała ogólne ryzyko zgonu, w tym ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych i nowotworów.
Dieta charakteryzowała się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, wysoką podażą białka roślinnego i zawartością węglowodanów wysokiej jakości.
Dieta niskowęglowodoanowa wcale nie taka korzystna
Tymczasem zdrowa dieta niskowęglowodanowa w niewielkim stopniu chroniła przed przedwczesnymi zgonami. Taki styl żywienia opierał się na niskiej zawartości słabej jakości węglowodanów, dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka roślinnego.
Z kolei niskowęglowodanowa dieta uznana za niezdrową, czyli m.in. uboga w dobrej jakości węglowodany, obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe i białko zwierzęce, podnosiła zagrożenie.
“Nasze wyniki podkreślają znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych. Pomoże to ograniczyć ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny oraz z konkretnych przyczyn wśród osób w średnim wieku i starszych” – piszą autorzy publikacji.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta wegańska obniża LDL-cholesterol, trzyma w ryzach glukozę i zwalcza stany zapalne
Źródło: Puls Medycyny